«Deixeu de denunciar». Paraules textuals d’una agent dels Mossos d’esquadra a una jove víctima de maltractaments, de 18 anys i veïna de salt, el mateix dia que la citava telefònicament perquè es presentés al jutjat d’instrucció per declarar sobre el trencament de l’ordre d’allunyament que havia comès la seva exparella, a qui ja havia denunciat prèviament. La policia desconeixia que la noia estava enregistrant la conversa amb una aplicació que s’havia instal·lat al seu telèfon mòbil per tenir proves si ell decidia trucar-li -vegin transcripció adjunta-.

La trucada es va produir el passat 30 de gener. El dia anterior, la jove havia interposat una denúncia per indicar que el seu exxicot s’havia tornat a saltar la mesura que li impedia apropar-se a la noia a menys de 200 metres. Una agent del Grup d’atenció a la Víctima (GaV) va contactar amb ella per demanar-li que passés per la comissaria a recollir la citació judicial o bé la podia citar telefònicament si així ho preferia. La noia es va decantar per aquesta segona opció sense pensar-se que després de formalitzar la citació l’agent li demanaria que deixés de denunciar perquè a vegades «es denuncia per ximpleries» i li recomanaria «fer la teva vida, ell la seva» i «portar-vos el millor que pugueu» a la distància que correspongui.

La noia no donava crèdit al que acabava d’escoltar. Ella era la víctima i no li semblava una «tonteria» denunciar que la seva exparella havia vulnerat l’ordre d’allunyament perquè «jo he sentit por». La noia va advertir- li que tenia gravat «com m’acabes de dir que no denunciï més» i la posició de l’agent va canviar: «Jo no he dit que no denunciïs», va manifestar. La conversa no va seguir gaire estona més perquè la noia va penjar.

Els Mossos d’esquadra asseguren que es tracta de paraules «tretes de context» perquè probablement la gravació no està completa i precisament el cas d’aquesta jove compta amb «un seguiment actiu», tant és així que el dia «22 de gener se li va comentar que denunciés». Expliquen que a la jove «se li comenta que cada denúncia comporta una citació i el judici» i que «no tot es denuncia» perquè el GaV disposa d’altres mesures pels casos de violència domèstica.

Diari de Girona va demanar a la policia autonòmica poder accedir a la gravació completa de la conversa per comprovar si realment disposava d’un fragment. La petició va ser denegada.

És cert que també hi ha una segon enregistrament del mes de febrer on s’escolta la policia interessant-se per la vista que la noia va tenir al jutjat d’instrucció i en la qual també li recomana que eviti trobar-se amb la seva exparella en els llocs comuns que frequenten -tenen el mateix grup d’amics-per no provocar així el trencament de condemna. «Tu no vagis als llocs on és ell ni ell ha d’anar als llocs on ets tu», li especifica. La jove assenteix.

D’on ve el cas?

La noia va denunciar per primera vegada que era víctima de maltractaments el passat octubre, just quan feia tres mesos que havia iniciat la relació sentimental. Aleshores va sol·licitar una mesura de protecció després d’explicar que havia sigut agredida en diverses ocasions. La darrera, el 12 d’octubre en una discoteca de Girona amb testimonis presents. El magistrat del Jutjat de Violència sobre la Dona de Girona va acordar l’ordre d’allunyament a l’exparella de la jove després d’identificar «com a mínim tres episodis d’agressió» i estimar «com a probable » que hi tornés. Entre altres coses perquè el presumpte agressor té pendent un judici per maltractament a una anterior parella. Aquell mateix dia, la jove va presentar la primera denúncia per trencament de la mesura cautelar en veure el seu exxicot passar per sota de casa.