Després de 28 anys al capdavant de l'alcaldia de Bescanó, Xavier Soy va anunciar ahir a través d'un comunicat, que no repetirà com a candidat de CiU en les pròximes eleccions municipals que se celebraran el 24 de maig. "He estat alcalde de Bescanó durant set mandats i estic molt content de tota la feina que he fet pel meu poble i pels seus ciutadans, però ha arribat el moment de començar una nova etapa" vaig explicar Soy respecte a la seva decisió. "Cal saber plegar a temps" va afegir.

L'actual alcalde de Bescanó, va prendre aquesta decisió després d'un temps de reflexió i va remarcar que "tot i són decisions que costa prendre, s'han de fer". En aquest sentit, Soy va explicar que el dia en què va guanyar les últimes eleccions municipals de fa quatre anys, ja va anunciar als seus companys de partit que "segurament" seria el seu últim mandat. "Els joves del poble de fins a 35 anys només han vist un alcalde, i és el moment de passar el relleu a candidats més joves, en un context de normalitat generacional" va assenyalar el cap de la vila, que finalitzarà el seu mandat el dia 16 de juny. "Encara no sé si es farà algun acte especial perquè ara mateix no vull donar més voltes a aquest tema" va dir Soy.

Preguntat sobre la nova etapa que iniciarà a partir del mes de juny, l'alcalde va destacar que tot i que deixarà la política "de primera línia, sabent com sóc, tindré la necessitat" de seguir vinculat al món polític. "En un segon terme, i entre altres coses, treballaré pel partit" confessava Soy, qui afegia que també aprofitarà per dedicar més temps a les seves aficions. "Fa quatre anys vaig començar a tocar el clarinet i ara em fa una gran il·lusió poder dedicar-m'hi en exclusivitat" deia el batlle.

De Girona al Parlament

Nascut el 3 d'agost de 1950, abans d'introduir-se al món de la política -una carrera a la qual ha consagrat més de 35 anys- Xavier Soy treballava en una empresa familiar de Bescanó, com a carnisser. El seu primer càrrec en política va arribar el 1979, quan va ser nomenat cap de gabinet del primer president democràtic de la Diputació de Girona, Joan Vidal i Gayolà. Dos anys més tard, quan el 18 de juliol de 1981 es va restablir l'Administració de la Generalitat de Catalunya a Girona, Soy va ser nomenat coordinador general dels serveis territorials de la conselleria de Governació de Girona, un càrrec que va ocupar fins al 1999.

La seva llarga etapa com alcalde de Bescanó per CiU, va començar el mes de juny de 1987, quan va guanyar les eleccions municipals per majoria absoluta amb set regidors. Un càrrec que renovaria cada quatre anys, durant els 28 següents.

Compaginant la seva feina com a batlle i després de 18 anys exercint com a delegat de Governació, Soy va haver de deixar el càrrec el 1999 per poder ocupar el seu escó com a diputat de CiU per Girona al Parlament de Catalunya. El convergent estava situat en la quarta posició d'una la llista encapçalava, llavors, per Pere Macias i va ser diputat quatre anys durant la VI legislatura que va presidir Jordi Pujol.

Durant el 2001 va passar a ocupar el càrrec de vicepresident de la Diputació de Girona al costat de Carles Pàramo fins al 2007, any en què va deixar el càrrec que tornaria a ocupar al 2011 costat de l'actual alcalde de Salt, Jaume Torramadé i més tard, el 2013 amb Joan Giraut fins a l'actualitat. Amb aquesta corporació també va ser responsable d'Acció Territorial, president delegat de Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) i del Consorci de les Vies Verdes. També va ser membre de la Comissió d'agricultura, ramaderia i pesca del Parlament de Catalunya.