L'Ajuntament de Ripoll va aprovar dimarts per unanimitat la iniciativa de modificar el Pla General per desencallar antigues colònies industrials de caràcter tèxtil, actualment en desús. La voluntat del consistori és atorgar llicències d'activitats i afavorir la creació de llocs de treball en aquests espais. La iniciativa va sorgir arran de la petició dels propietaris de l'antiga colònia del Roig (Santa Maria). Actualment el planejament de Ripoll de 2008 i el Pla Director de les Colònies industrials del Ter que va impulsar la Generalitat el 2010, limiten els usos i activitats a les antigues colònies, que fan molts costoses les inversions per poder-les desenvolupar. Tot plegat ha suposat que la majoria de colònies de Ripoll i comarca no hagin generat cap dels plans de millora que s'hi preveien. El Roig, La Farga de Bebié, Llaudet, Noguera, Molinou o Pernau, són casos que tenen bona part de la seva superfície inactiva. En alguns casos es troben en perill de ruïna, tal com es va constatar a Sant Joan de les Abadesses en el cas de la declaració com a tal de les naus de la colònia Llaudet.

Malgrat les reunions que des de 2011 els responsables del Roig i del consistori han mantingut amb la Direcció General d'Urbanisme, no s'ha aconseguit cap revisió ni disposició transitòria del Pla Director de Colònies. L'aprovació de l'Ajuntament de Ripoll pretén ara obrir un període transitori fins que es desencalli aquesta situació, que té rèpliques a diverses comarques de Catalunya. La intenció és aprovar en el proper ple una moció per fer-la extensible a ajuntaments i consells comarcals que es trobin en circumstàncies similars, per tal de fer front comú.

L'oposició d'ERC i PSC a Ripoll va donar ple suport a la iniciativa de l'equip de govern convergent. L'alcalde, Jordi Munell, va explicar que ara mateix les colònies es troben en una situació de "peix que es mossega la cua" a l'hora de donar-hi llicències d'activitats, i d'aquí la seva inactivitat.