El Departament d'Ensenyament obre la porta a l'elecció de professorat interí i substitut a la carta amb una prova pilot que arrenca aquest mes i que permet a les direccions escollir el docent que s'ajusta més a les necessitats del centre. El sistema s'articularà a través d'un nou aplicatiu informàtic que funcionarà al costat dels nomenaments setmanals habituals, a través del qual Ensenyament oferirà als directors una llista de 20 candidats perquè n'escullin 3, els entrevisti i decideixi quin es contracta.

Aquest nou sistema ahir va centrar el gruix de la discussió a una Mesa de negociació amb els sindicats educatius, que van demanar la retirada d'una resolució que al matí era provisional i que el Departament va oficialitzar a la tarda mitjançant una nota de premsa en la qual informava de la seva aplicació a partir del 17 de març al Maresme-Vallès Occidental. Encara que no s'hagi recollit per escrit, els sindicats opinen que el nou mètode per nomenar substituts s'estendrà a Girona i a la resta de Serveis Territorials d'Ensenyament a partir del curs 2015-2016.

El procediment de selecció d'interins per part de les direccions implica que el centre busqui el candidat més adequat dintre la borsa de treball. Es farà una llista de 20 persones, el director que busqui substitut valorarà els mèrits -seguint un barem que també es va discutir ahir- i citarà tres docents per fer-los una entrevista personal; aquesta, però, no caldrà si el professor ja ha treballat al centre en qüestió. El portaveu d'Ustec·STEs a Girona, Xavier Díez, va explicar que ara es tindrà en compte una doble puntuació: d'una banda, un màxim de 12 punts que tenen en compte la formació, la nota de les oposicions -si s'han fet- o el temps que s'ha estat a un centre; i de l'altra, 5 punts que dependran de l'entrevista. Ensenyament avisarà el docent triat amb un missatge al telèfon mòbil i un correu electrònic, que l'interessat haurà d'acceptar abans d'una hora entrant al mateix apartat del web des d'on es fan els nomenaments telemàtics. Si no ho fa, s'avisarà el següent classificat.

Crítica per manca de garanties

Tots els sindicats van reclamar a Ensenyament que mantingui el sistema de cobertura de baixes o vacants a través de la llista baremada de la borsa de treball, que té en compte l'antiguitat i altres mèrits professionals. En opinió de Xavier Díez, el mètode que es posarà a prova l'últim trimestre de curs -i que Ustec·STEs recorrerà- "serveix per reforçar les direccions, fa que les estructures internes dels centres siguin piramidals i és un intent que les escoles públiques tinguin pràctiques de les concertades". Per la seva banda, el responsable d'educació pública de CCOO, Marc Sangüesa, va trobar a faltar garanties i va criticar que "Ensenyament no permeti la presència de representants dels treballadors a les entrevistes".

El Departament no va acceptar retirar la proposta, com tampoc la seva petició d'un pacte d'estabilitat per a interins com el que va estar vigent fins a 2011.