El primer any d'implantació de la vacuna de la tos ferina en embarassades ha fet reduir la incidència de la malaltia en nadons menors d'un any a Girona. Si l'any 2013 el percentatge de casos en nadons corresponia al 22% del total, va passar a ser del 17,8% al 2014. Segons les dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, durant l'any passat es van declarar 35 casos de tos ferina en nadons, des quals 31 no estaven vacunats o no es tenia constància que haguessin rebut el vaccí.

El gener de l'any passat, el Departament de Salut va implantar la vacuna de la tos ferina en dones embarassades per a cobrir el nadó en els seus dos primers mesos de vida. El vaccí s'administra a la mare entre les 27 i les 36 setmanes de gestació i, a través de la placenta, aquesta traspassa els anticossos al nadó, que estarà protegit en un moment en què el seu sistema immunològic no està madur i encara no se li ha administrat la vacuna sistemàtica. L'objectiu de la recomanació de la Generalitat és evitar contagis que, de produir-se, requereixen amb molta probabilitat ingressos hospitalaris per la gravetat de la malaltia en criatures tan petites.

Després d'un any d'implantació de la vacuna, més de la meitat de les embarassades de Catalunya -unes 39.000 dones, és a dir, un 56% del total- van decidir posar-se la vacuna i els resultats, segons Salut Pública, han estat positius, ja que dels 99 casos que es donaven se n'han registrat només 77 durant el 2014, cosa que suposa una disminució del 25%.

Segons les dades de Salut Publica, la taxa d'incidència estimada entre març i desembre de 2013 va ser de 159,1 per cada 100.000 nadons; mentre que en el mateix període de l'any 2014 la taxa va ser de 119,7 per cada 100.000 nadons.

Al mateix temps, però, el número de casos en totes les edats ha augmentat un 12%. S'ha passat de 902 casos de tos ferina a Catalunya-amb una taxa d'incidència de 14,3 per 100.000 habitants- a 985 al 2014 -amb una taxa d'incidència per 15,7 per 100.000 habitants-.

S'implantarà a altres llocs

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, ha presentat els resultats preliminars de la vacunació contra la tos ferina en dones embarassades davant l'Associació Espanyola de Vacunologia per a revisar quins són els reptes a l'hora d'incorporar l'evidència en fer les recomanacions, com considerar les diferències de punt de vista en valorar les vacunes i com tenir en compte totes les edats.

Mateu recalca la importància d'una vacuna que als inicis va ser criticada i que ara serà copiada per algunes comunitats autònomes com València o Canàries, que l'afegiran al seu calendari de vacunació.

Antoni Mateu destaca la reducció significativa d'aquesta incidència i assenyala que arribar a la meitat de les dones embarassades el primer any és important, ja que només pot funcionar el boca-orella amb el metge i que suposa una "punxada més" a les embarassades.

Per a Mateu, ara es demostra la seva eficàcia i, per això, assegura que estan "satisfets" de la mesura perquè controla una malaltia "terriblement infecciosa" que ha anat en augment els darrers anys.

El metge pediatra Fernando Moraga Llop, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, també va explicar durant la jornada que la major incidència d'aquesta malaltia es deu a la mutació adaptativa del microorganisme que la produeix a l'ús de la vacuna, i per això defensa també aquesta nova vacuna per evitar el contagi.