La investigadora Sílvia Osuna, de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona, ha estat seleccionada per participar en la propera edició de la Lindau Nobel Laureate Meetings. La cita tindrà lloc del 28 de juny al 3 de juliol de 2015 a Lindau, a Alemanya, i reuneix joves promeses de la recerca d'arreu del món amb una setantena d'investigadors guardonats amb un premi Nobel. Amb l'objectiu de connectar generacions de científics, la trobada se celebra des de 1951.

A través de xerrades, sessions de discussió i diferents activitats socials, els investigadors menors de 35 anys intercanvien opinions i coneixements amb reconeguts experts en les diferents especialitats científiques, a més d'establir contactes.

Aquesta edició, la 65a, porta el lema "Educant, inspirant, connectant" i posarà en contacte 672 joves investigadors, doctorands i postdoctorands de 88 països diferents que conviuran durant gairebé una setmana amb 70 científics que han rebut un premi Nobel en els camps de la física, la fisiologia, la medicina i la química.

Per a participar-hi, els joves candidats han de ser nominats per algú, i després han de passar per un procés de selecció que té en compte l'excel·lència i el compromís de les seves investigacions. En el cas d'Osuna, la seva candidatura ha estat proposada per l'investigador ICREA Marcel Swart, del mateix Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG.

No és el primer cop que investigadors de la UdG assisteixen a la trobada. Anteriorment hi han participat Lluís Blancafort (1996), Anna Company (2010) i Laura Gómez (2013), tots tres del Departament de Química.

Disseny d'enzims

Sílvia Osuna (Castelló d'Empúries, 1983) forma part del grup de recerca Química Teòrica i Modelatge i Enginyeria Molecular de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi. Es va llicenciar en química a la UdG el 2005 i el 2010 va obtenir el premi extraordinari de química per la tesi Theoretical Theoretical Studies of the Exohedral Reactivity of Fullerene Compounds. En total, acumula tres anys d'experiència en investigació fora de Catalunya -a Los Angeles i Brussel·les- i més de quatre anys d'experiència postdoctoral.

Actualment, la investigadora està becada amb un Career Integration Grant de la Comissió Europea després d'obtenir la valoració més alta per a un projecte de la UdG (95,6 sobre 100) i un ajut Juan de la Cierva del Ministeri d'Economia.

A més, ha presentat una proposta a la darrera convocatòria dels Starting Grants, uns ajuts del programa Ciència Excel·lent del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea (UE) que finança la recerca dels millors investigadors novells i que s'atorguen únicament per criteris d'excel·lència, amb una dotació per projecte de fins a dos milions d'euros.

La recerca d'Osuna està enfocada a aconseguir que el disseny d'enzims per a qualsevol reacció sigui possible de manera rutinària mitjançant eines de la química computacional.

Els enzims són els catalitzadors més eficients, altament eficaços per accelerar significativament reaccions químiques, fent-les possible a temperatures i pressions baixes. Malgrat els seus avantatges sintètics, no tots els processos de síntesi presenten un enzim natural per catalitzar les reaccions. Per això, un dels reptes de l'enginyeria de proteïnes és dissenyar nous enzims pels processos en què no existeix un biocatalitzador.

Si s'aconseguís, aquesta troballa tindria un alt impacte socioeconòmic. Les indústries farien servir catalitzadors no perjudicials per al medi ambient, que operarien a baixes temperatures i que, a més, generarien exclusivament els productes desitjats amb un elevat rendiment.

Això reduiria considerablement els costos de síntesi i producció de molts dels medicaments que ?s'usen cada dia.