La gent gran s’ha convertit en un col·lectiu molt llaminer per als delinqu?ents. Els fets delictius que afecten aquest grup de persones de més de 65 anys no deixa d’augmentar i a la Regió Policial de Girona es van situar en els 4.201 l’any passat. A tota la província, segons dades de l’Idescat, hi ha 123.540 habitants de més de 65 anys el 2013.

Si es té en compte les principals tipologies de delictes i faltes que afecten més aquest col·lectiu es pot comprovar que una de les que puja més del 2013 al 2014 és la de les estafes. Ho fa en un 31,64% en un any, passant dels 237 a 312, si se sumen delictes i faltes. Els furts són l’altre tipus de fet delictiu que també va a l’alça a Girona. En concret, els Mossos d’Esquadra van recollir l’any passat un 8& més de casos. Es va passar dels 455 fets del 2013 als 492 fets de l’any passat. La resta de fets delictius en canvi han reculat en un any. El robatori amb força baixa un 8% -de 953 a 873- i el que més recula, els danys, amb un 26% menys, passant de 159 a 118. Els robatoris amb violència, en canvi, han caigut en un 18%.

Aquest desembre passat, la Generalitat va aprovar el Pla de Seguretat per a les Persones Grans amb l’objectiu d’atendre les necessitats en seguretat d’un col·lectiu que es considera molt vulnerable. Aquest pla, pioner a Europa, és un instrument per planificar, impulsar i coordinar totes les actuacions que el Departament d’Interior porta a terme en l’àmbit de la seguretat a les persones grans. Entre altres, inclou les accions dirigides a la prevenció dels riscos per a la seguretat de les persones grans així com a la reacció, una vegada s’han produït els riscos.

La prevenció, de fet, és una de les eines que té el cos dels Mossos d’Esquadra per evitar que els fets vagin en augment. En el cas de la gent gran té molta importància les xerrades que fan agents de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) de cada comissaria. En aquestes trobades, els agents donen consells de seguretat a casals de gent gran, associacions veïns o centres cívics. En Sergi és un dels policies de la comissaria de Girona que s’hi dedica i explica que es focalitzen en cinc àmbits que «creiem que englobem els possibles delictes que pot patir aquest col·lectiu ».

I és que segons l’agent, molta gent gran viu sola i poden ser víctimes de robatoris violents, estafes, entre altres. La via pública, el domicili, temes de mobilitat segura, estafes i xarxes socials són els temes que ocupen els consells de seguretat dels Mossos. Des de l’ús de les xarxes socials, evitar les estrebades portant bé la bossa de mà, com anar a treure diners del caixers automàtic i les estafes més comunes. I és que per a en Sergi, el que és important és que la gent d’edat avançada es «quedi amb el tema sobre el qual li parlem i que no abaixin la guàrdia».

Ús del servei de teleassistència

Un altre aspecte que també ajuda que les dades de fets delictius vagin a la baixa i que està encaminat a la prevenció són els consells de seguretat difosos a partir de l’acord que tenen els Mossos amb la Diputació i el seu servei de teleassistència, que utilitza molta gent gran de la província de Girona. Aquesta eina permet als Mossos poder informar sobre seguretat i benestar. I és com explica l’Eva, una altra agent de la Urpac, el quefan és aprofitar el canal de la Diputació. Aprofitant el canal, les operadores donen consells de seguretat i l’agent destaca que es fa per exemple, per calendari. «Si s’aproxima per exemple Nadal, la gent que va a comerços i més fàcil que robin la bossa de mà i es recorden consells de seguretat a la via pública». Un altre sistema és parlar d’un tema o altre en funció de si han crescut els robatoris o si hi ha alguna estafa nova