El pas del temps passa factura als edificis. Esquerdes, filtracions d'aigua, deteriorament de les teulades o danys a la façana són alguns dels signes que evidencien que un immoble s'està fent vell. Per evitar despreniments i garantir la seguretat dels edificis, els immobles estan obligats per llei a passar la seva particular "ITV". Es tracta de la Inspecció Tècnica d'Edificis que han de complir tots els habitatges plurifamiliars que ja han "bufat" les 45 espelmes. Malgrat els perills que comporta no tenir en bon estat un habitatge, són pocs els propietaris que fan aquest tràmit per garantir que el seu immoble està en perfectes condicions. Es calcula que més de 19.000 blocs de pisos de les comarques de Girona estaven obligats a passar aquest examen tècnic entre el 2012 i el 2015. Això no obstant, l'Agència de l'Habitatge de la Generalitat només ha rebut 249 sol·licituds per certificar la ITE d'immobles antics en els últims anys (12 certificats sol·licitats el 2015, 62 el 2014, 100 el 2013, 71 el 2012 i 4 el 2011).

La llei del dret a l'habitatge considera una falta greu "no disposar del certificat d'inspecció de l'edifici en els supòsits en què sigui exigible", una deficiència que es pot sancionar. Malgrat que la legislació preveu multes als infractors, la Generalitat encara no ha imposat ni una sola sanció a la província de Girona als responsables dels immobles plurifamiliars que no han obtingut el certificat d'aptitud malgrat estar-hi obligats. Per intentar esquivar possibles sancions, els responsables dels immobles construïts entre 1961 i 1970 encara tenen temps per passar la ITE fins al 31 de desembre d'enguany. A partir del 2016, tots els edificis hauran d'aprovar la inspecció a mesura que compleixin els 45 anys.

El procediment

El procediment per passar la inspecció d'edificis és senzill. Els propietaris han de contractar els serveis d'un tècnic amb titulació d'arquitecte, aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l'edificació que farà una inspecció visual de l'estat de l'edifici. "Es revisen les parts comunes de l'edifici com ara l'estructura de les façanes, les cobertes i les instal·lacions comunitàries. Es realitza una descripció d'aquests elements i després s'indiquen les deficiències que s'hi han trobat. Poden ser lleus, en cas de detectar-se una falta de manteniment, o bé greus", explica Amadeu Escriu que és el responsable de visats i gabinet tècnic del col·legi d'aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d'edificació de Girona.

Un cop feta la revisió, el professional redactarà un informe i l'enviarà a la Generalitat perquè certifiqui que l'edifici és apte. En funció de l'estat de l'immoble, el tècnic establirà quines reformes s'han de portar a terme. Si es detecten deficiències molt greus que posin en perill l'estabilitat de l'edifici es podran adoptar mesures de caràcter immediat. En cas de detectar-se deficiències greus o molt greus, els informes no es trameten a la Generalitat sinó que queden frenats als col·legis a l'espera que els propietaris reparin les deficiències detectades -especialment en façanes i cobertes-. És en aquest punt on "punxa" la normativa, ja que molts edificis no arreglen els desperfectes. De fet els propietaris no estan obligats a comunicar els informes amb incidències greus. Això fa impossible saber quants habitatges de la demarcació han passat l'examen de la Inspecció Tècnica d'Edifics perquè Habitatge només comptabilitza els immobles que ja han passat la inspecció i poden obtenir el certificat final d'apte.

El certificat obtingut gràcies a la inspecció caduca després de deu anys, moment en el qual caldrà tornar a començar tot el procés. Els professionals del sector i la Generalitat insisteixen en la necessitat de fer les revisions periòdiques per mantenir en bones condicions el parc d'edificis i evitar situacions de risc i possibles ensorraments. Cal tenir en compte que les edificacions haurien de tenir la Inspecció Tècnica dels Edificis al dia si es volen posar a la venda.