Les entitats socials continuen patint les retallades de la Generalitat. Fa un temps, els principals problemes sorgien dels impagaments del Govern català. Tot i això, ara les entitats també han de pagar els efectes de les partides pressupostàries que estan congelades des de fa anys. En el cas de la Fundació Ramon Noguera, que treballa per garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual del Gironès, actualment té 91 places lliures que la Generalitat no subvenciona. Es tracta de llocs de residència i de centre de dia que estan buits perquè des del 2012 el Govern no concedeix nous ajuts per aquests serveis.

La directora-gerent del Grup Ramon Noguera, Pepita Perich, va explicar ahir en una roda de premsa que l'entitat disposa de 130 places d'acolliment residencial i 150 de centre de dia. De les 130 de residència, 84 estan ocupades, mentre que de les 150 de centre de dia, 105 estan plenes. Per tant, queden 46 llocs lliures d'acolliment residencial i 45 més de buits de centre de dia. En total, 91 places que la Fundació Ramon Noguera podria adjudicar a persones amb discapacitat intel·lectual que «són a casa seva» i que es troben amb la negativa del Departament de Benestar Social i Família, que des de fa quatre anys no dóna nous ajuts per pagar aquests serveis.

La situació, segons va manifestar Perich, va començar el 2012, quan la Generalitat va congelar la partida que es destina a subvencionar una part del cost d'una residència o d'un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual. Això representa, per tant, que el Govern català no ha concedit ajuts d'aquest tipus a les persones que ho han demanat els últims quatre anys. Perich va lamentar que «l'esforç» que l'entitat va realitzar fa un temps en inversió, per disposar de places suficients per donar atenció a la zona del Gironès, ara no s'aprofiti. «Actualment ningú més pot accedir a aquests serveis perquè hi ha un topall per part del finançament directe de l'administració», va subratllar Perich.

Evidentment, les persones interessades poden ocupar una de les places lliures de la Fundació Ramon Noguera si es fan càrrec de la despesa total que suposa. El problema és que, sense cap subvenció pública, assumir una despesa d'aquest tipus esdevé pràcticament impossible. El president del Grup Ramon Noguera, Salvi Amagat, va detallar ahir que un lloc de residència pot costar uns 3.000 euros al mes. «Nosaltres vam planificar les places fins al 2020 i ho tenim tot a punt per poder donar-les a les persones que estan a casa seva», va afirmar Amagat, que va afegir que «si no es descongela aquesta partida pressupostària, és impossible adjudicar un lloc».

Així, Amagat va alertar que la xifra de persones amb discapacitat intel·lectual que estan a casa seva i que no poden accedir a aquests serveis, perquè la Generalitat no concedeix nous ajuts, «continuarà augmentant». En la mateixa línia, Perich va explicar ahir que el Departament d'Empresa i Ocupació també manté congelada la partida que es destina a subvencionar els llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. «No pot entrar cap més treballador si no hi ha una baixa, perquè aquestes places laborals es financen a través de la Generalitat», va manifestar Perich. El fet és que la Fundació Ramon Noguera, a part dels serveis de residència i de centre de dia, també treballa per la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, mitjançant negocis com la jardineria, la neteja industrial, el rentat de vehicles, una botiga de moda i el servei de càtering, entre altres. Actualment, 106 persones treballen a través del centre de treball de l'entitat.

Tot plegat, es produeix un any després que el grup de Discapacitat intel·lectual de Catalunya (Dincat) denunciés, el gener del 2014, que 520 catalans amb discapacitat intel·lectual esperen des del 2012 accedir a un d'aquests serveis.