Les previsions per aquesta Setmana Santa situen les reserves als hotels de la Costa Brava entorn al 70%. Aquestes vacances són el tret de sortida per a molts establiments i ja estaran disponibles 61.220 places hoteleres, el 75% de la flota. Les nevades dels darrers dies fan que les pistes d'esquí es mantinguin obertes i l'ocupació a zones de muntanya es preveu que arribi al 70% a la Garrotxa i la Cerdanya i al 65% al Ripollès. Les cases rurals poden arribar a ocupacions del 90%. En canvi, el sector del càmping -la meitat dels quals continuen tancats- espera ocupacions del 50%. El temps serà un factor clau per fer decantar els més indecisos i les xifres poden millorar amb les reserves d'última hora.

Divendres arrenquen les vacances de Setmana Santa que suposen, per a molts establiments turístics, el tret de sortida de la temporada. Segons dades de la Federació d'Hostaleria de Girona -que representa 1.600 empreses del sector- ja hi ha reservades el 70% de les habitacions dels hotels a zones com la Costa Brava Centre i la Selva marítima. A l'Alt Empordà hores d'ara les reserves són inferiors i se situen entorn al 50%.

No tots els hotels estan oberts per Setmana Santa. Per a aquestes vacances hi ha disponibles 61.220 places, el que suposa un 75% del total de flota hotelera. Segons la federació, alguns hotels obren puntualment per Setmana Santa i, si no tenen reserves, tornen a tacar per obrir ja al maig o al juny.

Els dies forts d'ocupació es preveuen per als dies festius, de divendres 3 fins dilluns 6 d'abril. El factor climatològic és clau, segons el sector, per acabar de millorar les xifres ja que molta gent decideix reservar a última hora si veu que fa bo.

Les nevades de les darreres setmanes han deixat gruixos a les pistes d'esquí, que encara estaran obertes per aquestes vacances. Això fa que s'esperin bones previsions als hotels de muntanya: 70% d'ocupació a Garrotxa i Cerdanya i 65% al Ripollès.

Pel que fa a la ciutat de Girona, les previsions situen l'ocupació al 65%. Segons informa la federació, les previsions són similars a les de la Setmana Santa del 2014.

Segons dades de la federació, la majoria de reserves són per a dues i tres nits, seguint la tendència dels darrers anys. Així mateix, el 75% s'ha fet de manera individual i el 25% restant a través d'operadors turístics.

El perfil del turista que s'espera aquests dies a les comarques gironines és, bàsicament, el de famílies, parelles de mitjana edat i grups de nens i adolescents que competiran en el torneig internacional de futbol MIC que es fa coincidint amb les vacances a la Costa Brava.

La majoria seran turistes del país - sobretot de Barcelona i la seva àrea metropolitana- i a la ciutat de Girona també s'espera que hi hagi visitants de la resta de l'estat com bascos i valencians. A la costa també hi ha reserves de francesos, alemanys i anglesos.

Ocupacions de fins al 90% a les cases rurals

Les previsions de l'Associació Turisme Rural de Girona són bones per a aquesta Setmana Santa, especialment entre els dies 3 i 6 d'abril. Segons les dades recollides entre els associats, el 85% de les cases ja estan reservades i s'espera que, amb les reserves de darrera hora, el nivell d'ocupació pugui pujar fins al 90%.

El fet que encara hi hagi neu a les estacions d'esquí i una previsió meteorològica a priori favorable fa que les reserves siguin homogènies arreu de les comarques gironines. Les dades són similars a les de l'any passat per aquestes dates i, fins i tot, lleugerament superiors.

Des de l'associació remarquen, però, que continua la tendència d'escurçar les estades. En molts casos les reserven són per a tres o quatre nits, especialment per als dies festius.

Pocs càmpings oberts i ocupacions a l'entorn del 50%

El president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, ha explicat que els càmpings grans -situats la majoria al litoral- no obren encara per Setmana Santa i que només estan operatius la meitat dels establiments. El fet que aquest any la Setmana Santa sigui quinze dies abans que l'any passat, fa que hi hagi menys establiments oberts. Molts dels càmpings que estan oberts se situen a comarques interiors i de muntanya i són més petits. Les previsions de què disposen situen l'ocupació a l'entorn del 50%.

Les reserves d'última hora serà un factor clau per fer pujar aquestes previsions. Gotanegra ha explicat que la climatologia és decisiva per acabar de decantar els turistes per anar de càmping per Setmana Santa. "Ens hem acostumat a què per Setmana Santa hi ha lloc a per tot i la gent s'espera a últim moment per veure quin temps fa", ha declarat.

El president també ha tret importància a aquestes vacances perquè, segons reconeix, per al sector del càmping és "com un cap de setmana qualsevol" perquè es considerada temporada baixa. A més, els establiments gironins treballen amb molt públic estranger que no es desplaça per Setmana Santa. "A França el mes de maig està ple de ponts i és un bon mes per a nosaltres", ha manifestat Gotanegra.

Per als dies de Setmana Santa, els turistes que aniran a algun dels càmpings gironins són catalans, de la resta de l'Estat i també alguns francesos.