El retard de les administracions a l’hora de pagar les subvencions que concedeix a entitats socials s’ha cronificat i ha convertit en norma que aquestes mateixes organitzacions s’hagin d’endeutar, demanant crèdits bancaris, per poder mantenir la seva activitat. El problema afecta des d’associacions ambientals fins a assistencials, com Mifas, que ara mateix té pendent de cobrar prop de 600.000 euros que engloben tant ajudes públiques com d’entitats privades que financen alguns dels seus programes.

Els retards de l’administració a l’hora de pagar les ajudes que ella mateixa els ha donat ha portat l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) a canviar d’estratègia, amb l’objectiu de «reduir els riscos financers» -tal com va explicar el seu portaveu, Enric Cortiñas- i potenciar les aportacions del sector privat. Aquest canvi el van iniciar el 2012, tot i que per als projectes de més envergadura no han deixat de presentar-se a les convocatòries públiques.

Ajuts de 2013 que no arriben

A aquestes altures de 2015, l’ANG encara té pendent de cobrar 23.800 euros d’una subvenció que el Departament de Territori i Sostenibilitat els va concedir el 2013 per a la campanya SOSpeix. Per afrontar-ne les despeses, l’associació es va acollir a una línia de crèdits tous de la Generalitat, creada perquè les entitats puguin finançar projectes; paradoxalment, les dificultats de finançament es deuen al seu propi retard a pagar. D’aquesta manera, l’ANG va cobrir part de la despesa però, tal com va remarcar Cortiñas, aquest no deixa de ser «un deute» de l’administració i aquests diners els «podríem tenir a caixa per presentar un recurs contenciós contra una carretera o un polígon que creiem que agredeix el territori».

Als Naturalistes també els falten 2.700 € de l’Ajuntament de Girona de 2014, però -va aclarir el portaveu de l’entitat- aquesta «és una administració àgil i no és cap problema». I pel que fa a 2015, l’ANG encara no ha cobrat 15.000 € en ajuts. Aquest any, continua el projecte contra el malbaratament alimentari «La manduca no caduca», SOSpeix i «La vida a l’aigua dolça», aquests dos últims amb la Institució altempordanesa per a l’estudi i defensa de la natura (Iaeden).

La Iaeden es troba en la mateixa situació. La seva portaveu, Barbara Schmitt, va informar que aquest any esperen cobrar una ajuda de Territori i Sostenibilitat que els va fer justificar al novembre de 2013. I també va remarcar que tot just l’any passat van rebre una altra subvenció adjudicada el 2012. Per a aquest 2015, la Generalitat els ha concedit el mateix ajut i no esperen cobrar-lo en 2 anys.

La renovació de subvencions quan les anteriors continuen impagades és un problema que també afecta l’associació del Pla de l’Estany Limnos. El seu president, Juanjo Butron, va explicar que la Generalitat els deu ajuts concedits fa més de dos anys, per a projectes que ja s’han executat. Com les altres entitats, Limnos ha hagut d’avançar els diners. Aquest any, té una aportació de Territori i Sostenibilitat per a la segona fase d’un projecte educatiu i de sensibilització ambiental sobre les tortugues -que fan amb Emys, de Riudarenes-, però va renunciar a l’ajuda per a un altre programa sobre esport i natura perquè l’entitat no té diners per avançar-los.

Mifas manté el deute

Els últims mesos, les entitats del tercer sector, i en especial les que treballen amb persones discapacitades, han denunciat l’ofec econòmic que els causa el retard de l’administració. A aquestes altures de 2015, el president de Mifas, Albert Carbonell, va admetre que «ha millorat una mica la liquidesa, però encara hi ha deutes importants». Entre administracions i entitats privades que subvencionen programes, Mifas té pendent de cobrar prop de 600.000 euros: 450.000 són de la Generalitat i la resta es corresponen a ajudes de l’Estat i d’entitats.

L’augment dels programes de Mifas ha incrementat el volum econòmic de l’associació i també l’ha portat a endeutar-se més, per tal de poder finançar alguns programes. Aquesta vegada, només una banca ètica ha accedit a finançar-los -«amb un interès de mercat», va matisar el president. Per ajustar despeses, Mifas ha hagut de retallat el 10% del sou i de la jornada als treballadors de la seva àrea administrativa.

Serveis en marxa

Carbonell va explicar que molts programes del Departament d’Empresa i Ocupació ja s’estan executant però encara no els han cobrat -com un d’inserció laboral que es va iniciar al juny-, mentre que en d’altres casos només han rebut una part; en els Serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental, l’administració els deu més de 100.000 euros.

Pel que fa a les aportacions de Benestar i Família, el pagament del concert per a la residència de Mifas es fa a 60 dies, un retard que entra «dintre de la normalitat» -va dir el president. El mateix Departament deu prop de la meitat dels ajuts per a activitats associatives del 2013 i tot els de 2014.