Els vehicles no són aliens al pas del temps. El quart aniversari marca un abans i un després en la vida d´un automòbil, ja que, per primera vegada, està obligat a passar la inspecció tècnica de vehicles que popularment es coneix per les seves sigles: ITV. Aquesta inspecció és una cita obligatòria que serveix per comprovar que els vehicles que estan en circulació compleixin amb les condicions ­exi­gides en matèria de seguretat vial o protecció del medi ambient.

Un examen obligatori, això no obstant, que no aproven tots els vehicles que s´hi presenten. Segons les xifres facilitades pel Departament d´Empresa i Ocupació de la Generalitat, un 23,60 per cent dels vehicles va ser incapaç de superar a la primera la TV a la província de Girona l´any passat. Una xifra similar a la registrada el 2013 (25,3% de suspesos a la primera). No passar la prova obliga el propietari del vehicle a reparar el problema detectat en la inspecció i a realitzar un segon examen per seguir circulant. L´any passat un total de 391.146 vehicles van presentar-se a la seva particular «revisió de salut». La gran majoria d´inspeccions realitzades a la província de Girona el 2014 es van fer a turismes particulars -el 65,4 per cent del total. Quasi el 78% dels turismes revisats van aconseguir aprovar l´ITV a la primera. Més mala nota obtenen els vehicles de mercaderies de més de 3.500 quilos. Segons les estadístiques d´Empresa i Ocupació, el 39 % d´aquests vehicles suspenen la prova i s´hi han de tornar a presentar després de reparar algun dels desperfectes que s´hi han detectat durant la revisió. Tots els vehicles estan obligats a passar l´examen d´inspecció tècnica des dels turismes als quads passant per camions, motocicletes, caravanes o ambulàncies.

El calendari

Quan acudir a la cita? Per regla general, estan obligats a passar la primera ITV els vehicles d´ús privat que tinguin quatre anys d´antiguitat. A partir d´aquest moment, la visita obligatòria es repeteix cada dos anys fins que el vehicle compleixi la primera dècada. Després la periodicitat de la revisió és anual. Les motocicletes també estan exemptes de passar per les estacions de la inspecció tècnica de vehicles durant els seus primers quatre anys de vida. A partir d´aquest moment, la revisió és bianual. Altres tipus de vehicles estan obligats a visitar més sovint les estacions d´inspecció. És el cas dels autobusos que han de passar el primer examen abans de complir el seu primer any de vida.

No portar la ITV al dia pot sortir molt car. A part del possible risc que suposa per a la seguretat vial, tenir la inspecció tècnica caducada està sancionat amb una multa que oscil·la entre els 200 i 500 euros, segons explica la Direcció General del Trànsit (DGT) en la seva pàgina web. El preu de la inspecció d´un turisme dièsel a Catalunya és de 45,31 euros -segons les tarifes publicades per Applus + ITEUVE. Aragó o Madrid tenen tarifes més cares. Segons un informe publicat per l´associació de consumidors Facua, les inspeccions tècniques més econòmiques es realitzen a Extremadura on passar «l´examen» d´un turisme dièsel costa 26,19 euros, quasi vint euros menys que a Girona.