Després del gran incendi de l'Empordà de 2012, la Diputació de Girona conjuntament amb el Govern català, els consells comarcals, i els ajuntaments gironins van elaborar un "full de ruta" per millorar la conscienciació, prevenció i reacció davant d'un foc forestal. La primera fase d'aquest projecte, consistia a elaborar els plànols de delimitació contra incendis dels municipis de menys de 20.000 habitants.

Ara, un any més tard de la seva posada en marxa, 131 municipis ja disposen, sobre el mapa, de tallafocs i franges de protecció, mentre que més de 80 territoris, no tenen redactats o actualitzats encara aquests plànols, que són obligatoris i estableixen una franja de seguretat de 25 metres en totes aquelles cases, urbanitzacions, masies, explotacions agràries o nuclis aïllats que estiguin a menys de 500 metres d'una zona boscosa.

Així ho van explicar ahir, en roda de premsa, diversos representants d'aquestes administracions, que van anunciar que preveuen tenir finalitzada aquesta primera fase de delimitació contra incendis, com a molt tard, a finals de 2015. "Hem comprovat que els focs a les comarques gironines s'han desestacionalitzat. Ja no es produeixen només a l'estiu" va subratllar el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús qui va afegir que, per això "cal que cada població es plantegi la possibilitat de foc a la seva agenda de govern i estigui preparada".

Execució subsidiària

Sense comptar els municipis de més de 20.000 habitants, actualment a les comarques gironines hi ha set poblacions que disposen del pla de delimitació aprovat -entre les quals Blanes, Roses o Espinelves- i 131 més, que elaboren o ja han finalitzat el pla. La resta, que es calcula que seran 81 municipis, es podran presentar a una nova convocatòria per sol·licitar els ajuts de la Diputació fins al 10 d'abril. "El nostre objectiu és que a finals d'any tots el municipis del territori puguin acabar de redactar, tramitar i aprovar definitivament els plans que encara falten" va explicar Casadesús.

Finalitzada aquesta primera fase, els ajuntaments -sobretot els dels municipis amb més alt risc d'incendis- hauran de reclamar als propietaris que executin les franges tallafocs exteriors, un procés que podria iniciar-se a partir de la tardor de 2015 en aquells territoris on ja es compti amb el pla aprovat. "L'existència d'aquests espais contra incendis permeten que els bombers es puguin centrar a frenar l'avanç del foc en lloc de protegir les cases de les flames" destacava el director territorial d'Interior, Albert Ballesta. En cas d'incompliment d'aquesta mesura per part dels propietaris, els ajuntaments podran executar subsidiàriament la franja de 25 metres, cobrant després les despeses d'aquests treballs als amos dels terrenys. "No cal eliminar tota la vegetació, només tenir la zona neta, sense herba seca" va remarcar el director territorial del Departament d'Agricultura, Vicenç Estanyol. De moment, catorze poblacions com el Port de la Selva, Camprodon, la Jonquera, Llers o Arbúcies ja estan realitzant la prova pilot del projecte.

Es preveu que el full de ruta complet estigui executat a tot el territori gironí entre finals de l'any 2017 i principis de 2018.