José Antonio Donaire, reputat expert en turisme i director de l'Institut d'Estudis Turístics (Insetur) de la Universitat de Girona, deixarà aquest càrrec quan acabi l'actual curs universitari, el mes de juny. Les raons de Donaire no són altres que les de considerar que la seva etapa ja ha acabat i que els projectes s'han de renovar constantment tant pel que fa a les idees com a les persones.

Donaire va fer pública la seva decisió a través de les xarxes socials -no podia ser de cap altra manera: és també un dels principals defensors d'aquestes en el món de l'ensenyament i de les comunicacions-, amb una nota en la qual explicava que "Una de les etapes professionals més intenses de la meva vida ha estat la direcció de l'Insetur. Han estat cinc anys de projectes, iniciatives, idees i estratègies en un període estimulant. Avui he decidit que el juny acabo l'aventura de l'institut". Pel que fa als motius, José Antonio Donaire afegia que "és bo que els projectes es renovin amb noves mirades i nous estímuls. I és bo no ser massa temps en el mateix espai". Tanmateix, cinc anys fent allò que a un l'apassiona marquen molt, i per aquest motiu l'encara director d'Insetur acabava reconeixent que "però, no us ho negaré, avui és un dia un punt trist".

Institut de referència

Durant aquests cinc anys Insetur s'ha convertit en un institut de referència pel que a la recerca en turisme, i ha realitzat estudis de tot tipus per a les més diverses administracions i empreses privades. Només els darrers dos anys ha dut a terme estudis sobre l'impacte d'El Celler de Can Roca en el turisme gastronòmic de Catalunya, sobre els comportaments dels consumidords que assisteixen a les curses de F1 a Montmeló, sobre els efectes de la crisi econòmica en el turisme, sobre el perfil del turista cultutal, sobre els mercats britànic, brasiler, rus i d'altres, sobre l'impacte de l'enoturisme... La llista seria inacabable. Entre els que està realitzant actualment n'hi ha un sobre l'impacte econòmic del turisme a la ciutat de Barcelona.