Els API (Agents de la Propietat Immobiliària) de Girona asseguren que hi ha okupes que extorqueixen els propietaris de pisos i que demanen diners a canvi de marxar de les finques on viuen de forma totalment il·legal. Si no ho fan, els amenacen de fer destrosses a l'immoble. El president del Col·legi d'API de Girona i Província, Ramon Corominas afirma que és "una situació que ha anat a més i que la crisi hi ha ajudat". Es tracta d'una pràctica que es detecta per tota la demarcació de Girona.

El responsable dels API de Girona assegura que hi ha "màfies d'extorquidors organitzats al darrere" i que és una situació amb la qual es troben propietaris quan volen llogar o vendre el seu pis i se'l troben ocupat. Corominas afirma que el que ha de fer la gent "si l'ocupació és recent és denunciar-ho ràpidament a la Justícia perquè hi posin una solució immediata" que sol passar per la desocupació per part dels Mossos d'Esquadra, remarca. I sobretot demana que la gent no pagui per evitar de vegades un procediment judicial llarg.

Amb tot, Ramon Corominas diu que els qui s'encarreguen d'aquest tipus d'extorsió tenen clar com actuar i que no tenen pas cap tipus de mirament. Elegeixen qualsevol tipus d'immoble.

Un exemple recent és el d'una entitat bancària que havia venut un pis però un cop va anar a obrir la vivenda es va trobar que hi havia okupes que no en volien ?marxar, explica el president dels API quan "fins tot el banc els va oferir reallotjar-los en un altre habitatge. Al final, l'entitat bancària va haver d'actuar a través de la via judicial i la cosa es va fer molt ?llarga". En aquest cas era un pis d'alt ?estànding en ple centre de Girona.

Per Corominas, els qui ocupen trien qualsevol pis i no pas només en barris marginals. Per evitar això,el president dels API demana a la gent que posis elements de seguretat o alarmes als pisos per evitar ocupacions. Unes solucions que fa uns anys, demanaven als promotors o bancs que tenien els pisos buits.

Serveis bàsics punxats

Una altra problemàtica amb la qual es troben els API i també els Administradors de Finques de Girona és que cada vegada hi ha més pisos que tenen els serveis bàsics punxats. Es tracta d'habitatges ocupats i fins i tot a vegades, expliquen, que han estat llogats a famílies amb pocs recursos per màfies de mercat negre de lloguer. En aquest cas són les companyies o les comunitats de veïns que han de solucionar la problemàtica.

La picaresca amb els serveis bàsics, apunta Corominas, ha arriat tant lluny que fins i tot, quan es va a reclamar als okupes que deixin de tenir punxada la llum, mostren contractes falsos del servei.

La situació de l'ocupació de pisos ha arribat a límits surrealistes, relata el vicepresident de del Col·legi d'Administradors de Finques de Girona, Joan Alegre. Sense anar gaire lluny fa pocs mesos, al barri de Santa Eugènia després de molts avisos i pressió perquè uns ocupes desallotgessin un pis, els seus ocupants il·legals van provocar un incendi al pis en qüestió. La conseqüència, relata Alegre, va ser que en van marxar però van deixar el pis inservible per al propietari amb habitacions cremades. La situació de pisos ocupats, destaca, que provoca que sovint es generi "molta inseguretat a la comunitat de veïns".