Aquest dissabte, Palafrugell ha acollit la 9a Trobada de la xarxa civil UNESCO de les comarques gironines, que ha aplegat escoles, càtedres i associacions d'amics de la Unesco d'arreu del territori gironí. Durant la trobada, la Federació Catalana d'Associacions i Clubs de la Unesco (FCACU) ha donat a conèixer que s'ha sumat a la iniciativa de declarar els 130 quilòmetres de camins de ronda de la Costa Brava - des de Portbou fins a Blanes- Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Aquesta campanya és el "leimotiv' que des de fa més de 20 anys reclama l'Associació d'Amics de la Unesco de Palafrugell. Ara, la FCACU vol buscar suport institucional per tirar endavant el projecte.

Aquest dissabte la biblioteca de Palafrugell ha acollit la 9a trobada de la Xarxa Civil Unesco de les comarques gironines. Més d'una desena de representants de les associacions, escoles i càtedres de la Unesco del territori gironí -de Santa Coloma de Farners, Roses o Girona, entre d'altres- han participat en aquesta reunió de treball que ha servit per repassar les accions i projectes que les diverses organitzacions han tirat endavant des de l'abril del 2014. Al mateix temps, han posat en comú les línies de treball i han creat sinergies i projectes comuns. En principi, estava previst que assistissin les associacions de la Catalunya Nord però, finalment, no ha estat possible.

Aquestes trobades es fan un cop a l'any i la propera serà el 9 d'abril a Girona. Durant l'acte d'aquest dissabte, les diverses entitats han coincidit en la necessitat de realitzar més accions conjuntes i col·laborar entre les diverses entitats que existeixen arreu del territori. Al mateix temps, han donat a conèixer la proposta 'Camins de ronda, paisatge cultural' que des de fa anys l'Associació d'Amics de la Unesco de Palafrugell impulsa al territori. El seu objectiu és que els 130 quilòmetres de camins de ronda que existeixen des de Portbou fins a Blanes siguin declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Es tracta d'un projecte a llarg termini perquè si la idea fructifica al territori, posteriorment caldrà passar per l'administració catalana i, posteriorment, per l'espanyola, fins a arribar a Europa. Es tracta d'un procés molt llarg que pot arribar a durar anys. A més, s'ha de tenir en compte que cada any, l'Estat només pot presentar un sol projecte a Europa perquè sigui inscrit dins del registre de la Unesco.

Tot i això, des de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco, la seva presidenta Dolors Reig ha explicat que hi donen suport i que treballar per fer més accions, visualitzar la importància de la iniciativa i la necessitat de revaloritzar aquest patrimoni. Fins ara, el projecte havia estat més local, s'havia treballat des dels municipis de la Costa Brava, que entraven els registres perquè l'equip de govern de cada localitat pogués avaluar-ho. La gran majoria dels municipis de la zona, com Tossa de Mar, ja han donat el seu vistiplau en els plenaris. No obstant això, la voluntat de la Federació i de la Xarxa civil Unesco és buscar més suport institucional, per això s'han posat en contacte amb la Cambra de Comerç de Girona, la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i el Patronat de Turisme Girona Costa Brava perquè s'hi afegeixin.

D'aquesta manera, les entitats volen fer més pes i pressió per aconseguir el seu objectiu. "Val la pena fer aquesta aposta perquè és un projecte compartit, interessant, que neix de la societat civil, des dels pobles i molta gent coneix o són usuaris dels camins de ronda", ha explicat Reig. "Si s'aconsegueix tirar endavant, permetrà potenciar tot el que és medi ambient, rutes saludables i temes històrics", ha afegit.

D'altra banda, la presidenta, que també és la cap de l'associació d'Amics de la Unesco de Girona, ha explicat que el projecte per declarar el Call Jueu de la capital gironina com a Patrimoni de la Humanitat s'ha refredat. Ara fa temps, l'entitat es va reunir amb el consistori per començar a moure els fils en aquesta línia però, al cap d'un temps, la iniciativa s'ha "apagat". "No sabem res més, si més no, no s'han posat en contacte amb nosaltres", ha lamentat Reig.