La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l'hospital Josep Trueta de Girona buscarà marcadors bacterians que indiquin la remissió profunda de patologies com la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa. Aquest projecte pilot, que es titula Grau de disbiosis bacterniana com a nova eina per a definir millor el concepte de remissió profunda en la malaltia inflamatòria intestinal, està encapçalat pel cap de Servei de Digestiu, el doctor Xavier Aldeguer, i ha rebut una beca en la darrera Reunió Anual de l'Associació Espanyola de Gastroenterologia.

L'hospital Trueta és conegut a nivell internacional pels estudis que ha fet de la flora bacteriana relacionada amb les malalties inflamatòries intestinals, patologies que interfereixen en la vida diària dels que la pateixen, ja que presenten símptomes com diarrees i dolor abdominal de forma espontània i imprevisible.

El doctor Xavier Aldeguer explica que ja s'han desenvolupat marcadors bacterians que permeten obtenir informació del grau d'afectació del pacient. L'estudi que durà a terme el Trueta, però, va un pas més enllà, i intentarà trobar marcadors que permetin avaluar la remissió de la malaltia, informació clau per precisar el moment en què es pot retirar el tractament.

La retirada dels fàrmacs

Per controlar patologies com la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, explica el doctor Aldeguer, es fan servir fàrmacs anomenats Anti-TNF, "que tenen un cost important i que tenim molt clar quan hem de prescriure, però no quan s'han de retirar".

Actualment, detalla el digestòleg, es fa servir el concepte de remissió profunda, és a dir, que el pacient no tingui símptomes, que l'endoscòpia surti negativa i l'analítica a zero. "Quan el pacient està en aquesta situació, es prova de retirar el medicament, però en la meitat dels casos la malaltia acaba tornant al cap de tres o quatre mesos, perquè encara no som prou fins per saber quan es pot deixar de prendre el fàrmac amb garanties", explica.

L'objectiu de la recerca és, doncs, buscar evidències de la remissió microbiològica que afegeixi més informació de en quins casos es pot retirar el medicament.

Aldeguer avança que aquesta línia de treball ja s'està començant a investigar a través del banc de femta del biobanc que hi ha al Trueta. S'estan emmagatzemant mostres de femta de pacients als quals s'està retirant la medicació per investigar la seva evolució.

Malgrat que la dotació de la beca obtinguda per a la recerca és de només 6.000 euros, el metge destaca que és "una empenta important" que incideix en el nínxol d'expertesa que ha aconseguit l'hospital Trueta en aquest camp, que està en "la primera divisió" i participant en circuits d'assajos de medicaments a nivell internacional.

Una de les darreres fites del Trueta en aquest camp és el primer autotrasplantament de moll d'os a una afectada de la Malaltia de Crohn a les comarques gironines, una innovadora teràpia cel·lular que fins fa pocs mesos només s'havia fet a l'hospital Clínic de Barcelona.