Els veïns del barri del Jonquer de les Planes d'Hostoles dissabte van poder recollir informació de la nova plaça gran del barri. Va ser la primera part d'un procés participatiu que culminarà el dia 25 d'abril, quan els veïns aportaran el seu criteri i començarà un debat. L'objectiu -segons fonts de l'Ajuntament- és iniciar un procés pràctic perquè en un futur els veïns puguin escollir la forma dels espais públics que han de fer servir.

Al centre Cívic, els veïns van poder recollir un plec informatiu, on hi havia imatges de diferents models de plaça. N'hi havia amb bancs, amb espais d'ombra, amb més o menys arbres, amb zona de pícnic, amb taules de ping-pong, amb rocòdrom, amb espai per a gossos o amb zona de descans. A partir dels models exposats, els veïns podran escollir el que més els agrada o apuntar als fulls en blanc de l'informe la manera com ells voldrien que fos la plaça.

L'experiència és el resultat d'un acord entre l'Ajuntament i la Universitat de Girona. El conveni estableix que un estudiant de darrer curs d'arquitectura faci el projecte final d'acord amb un procés de participació.

L'ideòleg del procés participatiu de les Planes ha pres informació d'actuacions similars a d'altres localitats. Per exemple, del Procés participatiu del Pla Especial de la Devesa a Girona. En aquest cas es van fer una dotzena de sessions informatives i un taller de debat.

Fonts de l'Ajuntament han informat que les Planes ha importat les maneres de treballar que els han semblat més efectives dels processos estudiats.

La nova plaça gran ha d'ocupar un superficie de 5.638,73 m2 que ara són un descampat. L'àrea està situada entre els carrers Santa Margarida, les Medes, Rocacorba i Salvador.

La intenció de l'Ajuntament és acabar la plaça gran del Jonquer en el proper mandat. Ho haurien fet abans, però la situació econòmica provocada per la crisi els ho va impedir.