Amb 18,4 quilograms per habitant, Catalunya és la cinquena comunitat autònoma amb millor índex de reciclatge de vidre, per damunt de la mitjana estatal, situada en 14,8 kg per habitant, segons va informar ahir el director general d'Ecovidrio, José Manuel Nuñez-Lagos. Girona i Tarragona se situen al capdavant de la comunitat catalana amb 25,4 kg/habitant i 21 kg/habitant respectivament, i es troben entre les deu primeres províncies espanyoles que més vidre reciclen.

A Catalunya, durant l'any passat es van instal·lar més de 500 nous contenidors verds, cosa que equival a una ràtio de 228 catalans per contenidor.

Els espanyols van dipositar als iglús verds 2.650 milions d'envasos de vidre, 30 milions més que el 2013, però hi ha marcades diferències entre autonomies que van dels 31 quilos per habitant de les Balears, als sis d'Extremadura i els amb prou feines 12 de Madrid.

La dispersió geogràfica, el diferent grau de conscienciació ambiental de les comunitats autònomes i el funcionament (millor o pitjor) dels ens locals són factors que expliquen aquesta desigual radiografia, va informar ahir en roda de premsa el director general d'Ecovidrio, José Manuel Nuñez-Lagos, durant la presentació dels resultats el 2014 d'aquesta entitat sense ànim de lucre. A això se sumen elements com el turisme, l'inici del reciclatge abans o després en funció de les zones i la pròpia eficàcia dels plans d'Ecovidrio, responsable de la gestió del reciclatge dels envasos de vidre a Espanya des de 1998.

En conjunt, els ciutadans van reciclar 694.325 tones d'envasos de vidre el 2014, un 1 % més sobre l'any anterior, el que equival a 14,8 quilos de mitjana per persona (56 envasos).

En els tres últims anys, la recollida en el contenidor va pujar un 2,3 %, malgrat un descens del 6,2 % en el consum, va ressaltar Nuñez-Lagos. No obstant això, hi ha "grans" desigualtats territorials que, segons el parer del director general d'Ecovidrio, ofereixen "una oportunitat de millora".

"Afortunadament", la comunitat andalusa va créixer el 2014 un 7 %, "fruit del pla de reforç" implantat per Ecovidrio; Balears un 17,2 %; La Rioja un 14,7 % i les Canàries un 4,7 %. A l'altre extrem, Nuñez Lagos va destacar el cas de Madrid, que "ha de millorar els seus resultats" i amb l'ajuntament del qual es negocia un acord per impulsar i finançar un pla de millora. Segons el seu parer, els resultats de recollida i reciclatge de Madrid són insatisfactoris des de fa temps, però "veiem certa llum" al consistori madrileny, amb el qual "és molt complex" assolir aquest conveni.

El pla integral en què es treballa per a la capital se centra en tres vies: col·locar més iglús, recollida porta a porta en alguna zona i fer un pla conjunt d'hostaleria.

L'índex de reciclatge de vidre per habitant el 2014 està liderat pels 31,07 quilos de les Balears, seguit del País Basc (25,5); Navarra (24,4), La Rioja (21,1); Catalunya (18,3); Cantàbria (17,3), Castella i Lleó (16,3); Comunitat Valenciana (15,7); Múrcia i Canàries (14,9), i Astúries i Galícia (14,3). A la cua se situen, per aquest ordre, Aragó (12,5); Comunitat de Madrid (11,9), Castella-la Manxa i Andalusia (10) i Extremadura (6,3).

Per a 2015, un dels reptes és accelerar la taxa de reciclatge, de manera que s'invertiran 2,7 milions en nous iglús i campanyes d'informació, es reforçaran els plans orientats a l'hostaleria (un milió) i un pla destinat a zones turístiques (uns 600.000 euros).

Ecovidrio va invertir 70 milions en la gestió de la cadena de reciclatge el 2014 i va generar estalvis per valor de 41 milions, gràcies a una major eficàcia i sobretot per més ingressos en la venda de vidre (el preu ofert per vidriers i plantes de tractament va ser més gran).