El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va fer un anunci ahir des del Parlament de diferents accions que impulsa el Govern català per frenar l'augment de senglars al conjunt de Catalunya. En el cas de la província de Girona, ja fa mesos que s'apliquen algunes de les mesures comunicades per Pelegrí a la cambra catalana. Entre les accions que es plantegen, hi ha l'ampliació del període de caça i el nombre de batudes autoritzades, per tal de reduir la desmesurada presència de senglars als boscos catalans, tenint en compte que és una qüestió que causa danys en l'activitat agrícola i també accidents de trànsit.

Pelegrí es va referir, en resposta a una pregunta d'ERC a la sessió de control del Parlament al Govern, a la proliferació de les bandades de senglars. Segons va admetre, "són un problema important que no només afecta Catalunya, sinó també tot Europa". Per això, Pelegrí va afegir: "Hem d'afrontar el tema amb el màxim ànim de consens". De la mateixa manera, el conseller d'Agricultura va atribuir, des del Parlament, l'excessiva presència dels senglars "no a una disminució de caçadors, sinó a una extraordinària adaptació al medi natural" que tenen aquests animals.

Pelegrí va destacar, en aquesta línia, que la proliferació de senglars provoca "danys a l'agricultura i la ramaderia, un risc sanitari i també un risc d'accidents de trànsit". Per això, per fer front a aquesta situació, la Generalitat amplia diferents mesures, com ja ha fet a comarques gironines, que són el període de caça durant tot l'any sencer i l'autorització de més batudes durant els dotze mesos.

Des d'ERC, al Parlament, el diputat Dionís Guiteres va voler atribuir ahir l'excessiva presència de senglars al fet que els boscos "desgraciadament estan descuidats" i es va mostrar partidari de la utilització de trampes per incrementar el nombre de captures.

Les diferents mesures

Pel que fa a les mesures que el conseller d'Agricultura va detallar ahir des del Parlament, d'entrada va voler destacar que la Generalitat treballa, des de fa anys, "en la solució del problema". Per això, va fer una exposició d'algunes de les accions portades a terme. A part de tirar endavant una ampliació del període de caça, s'ha facilitat la tramitació de les batudes extraordinàries fora de temporada, fins i tot amb règim de comunicació i via Internet, que ha suposat una gran eficiència pel que fa la posada en marxa del dispositiu, perquè el temps d'actuació s'ha reduït al mínim.

Així mateix, s'han facilitat aguaits nocturns en més de 180 àrees de Catalunya. "De fet, podem parlar que ja es caça durant tot l'any, on hi ha problemes", va remarcar ahir Pelegrí a la cambra catalana. També s'ha establert la nova figura de declaració d'emergència cinegètica, que a la província de Girona s'apliquen del 2014. Això vol dir que el Govern català pot actuar d'ofici dins una àrea de titularitat privada sempre que hi convergeixin les característiques que defineixen aquest estat o aquesta figura. Cal recordar que un 85% de les àrees d'activitats cinegètiques de Catalunya són de gestió privada; pel que fa a les àrees restants, la majoria són de gestió pública (al voltant d'un 10%), on s'hi han establert actuacions nocturnes amb el cos d'Agents Rurals, guardes de reserva de fauna i també personal contractat expressament.

Finalment, una altra de les mesures són les accions que es concreten a l'ordre de vedes d'enguany, per la qual es fixen les espècies objecte d'aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials. D'aquesta manera, el període hàbil per caçar senglar es comprendrà entre el primer diumenge de setembre del 2015 i el darrer diumenge de març del 2016, ambdós inclosos.