Junts per Banyoles-ERC es presenta a les municipals amb Roser Masgrau al capdavant. El mandat actual, aquesta llicenciada en Història Contemporània de 64 anys -que va fer de professora i va viure a Barcelona fins a la seva jubilació anticipada- ha estat a l'oposició, com a número 2 del grup que el 2011 va liderar Josep Vicens. En la seva història famíliar, hi ha un alcalde de Banyoles: el seu avi Jacint Masgrau, que va ser batlle durant la República.

Aquestes eleccions s'estrena com a candidata, vuit anys després que ERC governés Banyoles. Aspira a arrabassar l'alcaldia a CiU?

Sí, ens presentem amb voluntat de govern.

El 2011 es van presentar només com a Junts per Banyoles. Per què han recuperat la marca ERC?

Tant en aquella candidatura com en aquesta, s'ha propiciat que sigui oberta, per donar pas a persones d'àmbits molt difertents, donar un tomb a l'Ajuntament i a la vida política d'aquesta ciutat. La majoria som independents, com jo mateixa, però també hi ha gent d'ERC i de Reagrupament. Volem plasmar la identitat de totes les persones que en formen part.

Què n'ha extret, de la seva primera experiència al Consistori, a l'oposició?

Que les majories absolutes són nefastes, perquè neguen qualsevol possibilitat de consens i de participació. Ens hem vist amb totes les iniciatives tombades i això no és positiu per al conjunt de la ciutadania, perquè representem un percentatge de la ciutat.

En la seva presentació, va afirmar que el model de l'alcalde actual, Miquel Noguer, ha caducat. Per què?

Han estat vuit anys al govern. Dues legislatures és temps suficient per dur a terme un programa polític. Moltes de les coses amb què es presenten encara no s'han dut a la pràctica, com el POUM. Creiem que, amb vuit anys, hi ha temps suficient per fer moltes coses i si no, vol dir que potser no hi havia volutant de fer-les i és moment de donar pas altres candidatures que tenen una gran il·lusió i força.

Al seu grup li van proposar formar part d'una candidatura única d'esquerres a Banyoles?

Oficialment, en absolut, i nosaltres no en tenim cap ganes. Ens presentem amb la voluntat d'ampliar i tothom que es vulgui adherir, hi està a convidat.

Si accedeixen al govern, què faran amb la delimitació de bé comunal de l'estany?

És una cosa que s'ha de fer, però molt ben feta i amb un ampli consens perquè, de fet, qui és propietari del bé comunal és tota la ciutadania de Banyoles. I també amb un consens total amb el municipi de Porqueres per delimitar tot l'àmbit del bé comunal, que no és només l'estany sinó també són els terrenys adjacents.

Junts per Banyoles també ha discrepat de les previsions del futur Pla General presents a l'avenç del POUM. Si l'hagués dissenyat Esquerra, què hauria fet diferent?

Ha faltat pensar més el model de ciutat i del creixement que es vol per Banyoles. S'ha fet de manera poc aprofundida i caldria replantejar-ho en funció d'una visió molt més global i de futur, partint d'una contenció urbanística i d'un creixement de les perspectives reals, tenint en compte els equipaments que es necessiten. S'ha de reprogramar la vialitat de la ciutat i integrar totalment Sotamonestir en el Pla General, perquè tenim claríssim que s'ha de plantejar com un tot i no com una parcel·la.

Si li pregunto pels problemes o les mancances més greus de la ciutat que un govern d'ERC afrontaria primer, què em diria?

Replantejar el POUM i la vialitat, que tohom pugui desplaçar-se amb tranquil·litat amb un centre més tranquil. També el model turístic, amb una oferta amb molta força i contundència, un tot que caldria promocionar molt més com a conjunt. I fomentar la creació d'activitat econòmica, que doni llocs de treball, i treballar perquè la Banyoles més marginada es pugui integrar una mica amb futur, ja que per a moltes famílies el futur és molt negre. També tirar endavant el projecte independentista.

Si es donés el cas, preveu una coalició amb Convergència?

El que volem és treure els regidors suficients per poder governar en solitari. En aquests moments, no tenim plantejat cap tipus d'aliança.