Cuiners de renom com els germans Roca (Celler de Can Roca), Marc Gascons (Els Tinars), Jordi Jacas (El Molí de l'Escala) o Iolanda Bustos (La Calèndula) han col·laborat en un projecte de Càritas Diocesana de Girona que demostra que és possible cuinar repectes saludables per un parell d'euros. La prova es troba en el llibre Cuina econòmica i saludable, receptes a 1 i 2 euros per persona, que el dia de Sant Jordi es podrà comprar a les diferents parades de Càritas arreu de Girona, als restaurants dels cuiners que s'hi han implicat i a la botiga de la cooperativa Abacus.

Tot i la col·laboració estel·lar dels xefs esmentats, el gruix de les receptes provenen d'un concurs de Càritas adreçat als participants i als voluntaris del Servei d'Aliments de Càritas -que té el suport de servei de salut pública de la Diputació de Girona, Dipsalut. El volum que es va presentar ahir al matí inclou les millors propostes d'aquest concurs, que tenen en compte, sobretot, els paràmetres de l'estalvi i la salut.

Tal com va explicar Càritas, aquest receptari "vol ser un reconeixement al bon fer gastronòmic" que aquestes persones assoleixen gràcies als Tallers d'Empoderament, com a plataforma de transmissió de coneixements i de promoció de la dieta mediterrània. En les sessions de formació es treballa l'estalvi i la sostenibilitat, l'alimentació saludable i les habilitats personals.

El receptari ofereix una sèrie d'idees pràctiques i receptes d'aprofitament per evitar el malbaratament alimentari. Les receptes guanyadores han seguit dos criteris: són plats econòmics, saludables i fàcils de fer a casa; pensats per a 4 persones a un preu de 1 i 2 euros per persona.

Un dels cuiners que dóna suport a la iniciativa, Marc Gascons, va destacar que "la manca de recursos no està renyida amb portar una alimentació equilibrada, variada, sana i nutritiva".

L'any passat, el Servei d'Aliments de Càritas va atendre 13.792 persones, en coordinació amb els diferents serveis socials del territori, i va repartir 856.757 quilos d'aliments provinents de donacions.