Bankia ha cedit cinc habitatges per destinar-los a ús social a l'Ajuntament d'Olot. Es tracta d'habitatges repartits en diferents llocs de la trama urbana, als quals en breu se n'hi afegiran dos més d'una altra entitat bancària. Fonts de l'Ajuntament han indicat que la cessió ha estat el resultat de les negociacions de la Taula de l'Habitatge amb els bancs. La Taula de l'Habitatge és un organisme municipal, en el qual són presents la regidoria d'Habitatge, advocats, agents de la propietat immobiliària i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Els cinc habitatges passaran a la gestió de la comissió d'adjudicació formada per representants de l'Oficina Municipal d'Habitatge i el Consorci d'Acció Social. La funció de la Comissió és destinar els pisos a famílies amb possiblitats reals de quedar-se al carrer. És a dir, contribuiran al compromís fet públic per l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), d'evitar que hi hagi famílies olotines que quedin al carrer per causa dels efectes de la crisi econòmica. La idea -segons ell- és si cal ubicar les famílies en fondes de manera provisional i propiciar l'establiment en pisos que tinguin un cost mensual d'entre 100 i 300 euros.

Jordi Gasulla (portaveu de la Plataforma per la Hipoteca), ahir, va atribuir la cessió a les pressions de la Plataforma. En concret, va esmentar les manifestacions efectuades l'1 d'octubre i el 27 de novembre davant de la seu de Bankia del carrer Sant Rafel. Les protestes de la PAH sortien del casal d'entitats al passeig de la Muralla i culminaven amb una entrada i estada pacífica dins de les oficines de Bankia a Olot.

La pressió -segons Gasulla- va servir per provocar una reunió entre membres de la PAH i representants de Bankia a Catalunya. La demanda de la Plataforma era per evitar el desallotjament de dotze famílies que tenien una hipoteca amb l'entitat. Segons Gasulla, Bankia no va cedir a la demanda de la PAH d'una dació en pagament i (lliurar l'immoble al banc) i quedar-se a viure al pis amb un ?lloguer social. En canvi, Bankia es va comprometre a cedir cinc pisos a l'Ajuntament perquè fossin destinats a usos socials. Segons Gasulla, un d'aquests pisos servirà per evitar el possible desallotjament d'una de les famílies més vulnerables. Va explicar que ara els pisos estan en procés d'adequació i que aviat estaran a la borsa d'habitatge.

De tota manera, Gasulla considera que els 5 habitatges que s'afegeixen a 3 cedits l'any passat per Servihabitat i els 2 que es preveu que siguin cedits en un futur proper són insuficients. Segons ell, hi han més de 100 famílies amb greus problemes a l'hora d'afrontar el pagament de les hipoteques. "Hi ha gent que passa gana per poder pagar la hipoteca", va assenyalar. Va enumerar en quinze el nombre de famílies amb problemes per causa d'una hipoteca amb Bankia. I seguidament, va exposar: "Valorem que Bankia a Olot té més de 200 pisos buits".

En aquest sentit, Gasulla considera que l'Ajuntament va incomplir l'acord de ple del febrer del 2014. Va explicar que l'Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció, per la qual es comprometia a multar la tinença d'habitatges buits per finalitats especulatives. L'Ajuntament - en el seu moment- va justificar que no disposava d'infraestructura administrativa i jurídica per fer-ho.