Tres investigadores de la Universitat de Girona, Josefina Patiño, Sílvia Font i Eugènia Gras, del Grup de Recerca de Psicologia de la Salut, han escrit un llibre digital per prevenir el consum de drogues entre els més joves. La publicació va a càrrec d'Edicions San Juan de Dios-Campus Docent i es titula Consumo de cocaína en los jóvenes. Una mirada cualitativa.

Aquesta publicació recull l'experiència de consum de cocaïna d'una dotzena joves i exposa, a través del seu testimoni, aspectes clau a tenir en compte en la prevenció del consum d'una de les drogues il·legals amb conseqüències més devastadores per a la salut. I és que la cocaïna és la droga estimulant il·legal més consumida a Europa i segons l'Informe Europeu sobre Drogues de 2014, 2,2 milions d'adults joves (d'entre 15 i 34 anys) van consumir cocaïna durant l'últim any. Aquesta droga és la substància psicoactiva que genera més demanda de tractament a Espanya.

Però més enllà de les dades quantitatives, expliquen les tres investigadores de la UdG, cal conèixer quins són els patrons de ?consum de cocaïna entre els joves espanyols per tal de poder ?aprofundir en aquesta problemàtica.

És a dir, com perceben el consum de cocaïna aquells joves que n'han consumit una única vegada, o els que l'han consumida esporàdicament o els que la consumeixen de forma regular? I els no consumidors?

Els dotze joves entrevistats en aquest treball ens ofereixen un esbós de com perceben la perillositat del consum de cocaïna, de quins són els beneficis que troben en el consum d'aquesta substància, la facilitat o dificultat per accedir a aquesta droga o la visió sobre els consumidors de cocaïna. També hi expliquen les característiques dels seus consums inicials i actual, i les repercussions qu han acabat tenint en l'entorn.

El llibre, que es pot descarregar gratuïtament al web de l'editorial, es presenta dilluns 27 a les 12 del migdia a la sala de graus de la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Girona.

Presentarà l'acte la directora d'Ediciones San Juan de Dios, Amèlia Guilera, i hi participaran les autores Josefina Patiño, Sílvia Font i un dels testimonis que apareixen al llibre, Joan Ayllon.