Ja fa temps que la política va deixar de ser patrimoni exclusiu dels polítics, i les llistes estan cada cop més plenes de persones anònimes que s'animen a treballar pel seu poble. Però no totes són anònimes. Un repàs a les candidatures gironines permet veure que col·lectius com els artistes (sobretot els músics) i esportistes aspiren a participar en la gestió pública, ja sigui formant part de candidatures o fins i tot impulsant-ne de pròpies.

Dins el món de l'esport, un dels noms més mediàtics que es presenta són l'exentrenador del Girona FC Javi Salamero, que serà alcaldable a Fornells de la Selva amb una llista anomenada Veïns pel Municipi-Candidatura de Progrés, adscrita al PSC. Salamero assegura que la seva prioritat és "portar la veu dels veïns a l'Ajuntament".

Dins del món del futbol també destaca la presència de l'àrbitre Cesar Barrenechea com a número tres de la candidatura de Pere Casellas (PSC) a Figueres. Barrenechea va xiular a primera i segona divisió durant la dècada dels 90.

CiU, d'altra banda, també compta amb un atleta destacat a les seves files. Es tracta d'Adel Mechaal, que tanca la llista de Jordi Soler a Calonge. Mechaal es va proclamar campió d'Espanya a Antequera tot aconseguint un resultat que fins llavors no havia obtingut cap atleta: guanyar el campionat d'Espanya en els 3.000 metres i, hores després, guanyar-lo també en la modalitat dels 1.500 metres.

Però no tot són atletes. Ciutadans, per exemple, porta com a número 13 de Girona el taekondista Oswaldo Granell, expert en arts marcials i fundador del gimnàs que porta el seu nom. Granell, a banda de ser Cinturó Negre de taekondo, també domina el kick boxing i ha estat seleccionador català d'aquesta disciplina, a part de formar part de la Federació Catalana de Boxa.

Més enllà dels esportistes, els artistes també s'impliquen cada cop més en la vida pública. Un dels que ja tenen experiència en el món municipal i que ara vol repetir és el cantant Carles Sanjosé, més conegut com Sanjosex, que va a la candidatura d'Òscar Aparicio (PSC) a la Bisbal. Sanjosé, arquitecte de formació, ja ha estat regidor d'Urbanisme.

A Figueres, la CUP té, en el número 5, el cantautor Joanjo Bosk, que va ser un dels impulsors del manifest Crida Constituent. A la Cellera de Ter, ERC compta amb la presència de David Sarsanedas, integrant de l'Orquestra Fireluche, una formació que treballa amb instruments de joguina, reciclats i de diferents llocs del món. A Llanars, els republicans tenen com a cap de llista Amadeu Rossell, cantautor i músic que es dedica a recuperar les cançons tradicionals.

Pel que fa a ICV, finalment, no compta amb atletes ni músics, però sí amb el director del Festival Barnasants, Pere Camps, que tanca la candidatura de l'Entesa a Saus-Camallera-Llampaies. A més, Delmar Blasco, exresponsable de Zones Humides de la Unesco, va a la candidatura de Compromís d'Esquerres per Figueres.