La Fundació Estany, amb seu a Banyoles, celebra aquest any el desè aniversari de la llar residència El Sopluig, l'equipament que va impulsar-ne la creació. El 2005, quan va obrir les portes El Sopluig, la Fundació Estany comptava amb setze usuaris i hi treballaven cinc professionals. Deu anys després, el creixement de l'entitat i l'ampliació dels serveis que ofereix han provocat que actualment la Fundació atengui unes 80 persones amb discapacitat intel·lectual, 70 famílies i compti amb una plantilla de vint professionals amb caràcter permanent, a més de col·laboradors externs i voluntaris.

El president de la Fundació Estany, Alexandre Juanola,va destacar ahir que la fundació ha "consolidat una estructura com a entitat i uns serveis integrals d'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, prou flexibles per anar-los adaptant a la realitat i a les necessitats de les persones".

En aquests deu anys, l'entitat ha impulsat serveis com el de suport a l'autonomia a la mateixa llar, el de lleure, el d'art i esport (teatre, activitat física, costura, equinoteràpia) o el d'atenció a les famílies. A més, ha promogut diversos projectes com la Mostra de Teatre Inclusiu de Banyoles (conjuntament amb Escenaris Especials), la iniciativa de dansa inclusiva Danscapacitats, el programa de ràdio Els 4 Cantons o els Artistes Outsiders (conjuntament amb la Fundació Lluís Coromina).

La directora de la Fundació Estany, Isabel López, va remarcar que "des que El Sopluig va obrir les portes, el nostre objectiu ha estat sempre demostrar les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i hem apostat decididament per iniciatives pioneres com la dansa, el teatre o l'art inclusius".

Per commemorar l'aniversari del Sopluig, la Fundació Estany ha programat diverses activitats que se celebraran al llarg d'aquest any. López va destacar que "les propostes que s'han programat s'han dissenyat amb un triple objectiu: celebrar l'aniversari del Sopluig, fer-ne partícips totes les persones que formen part de la Fundació i també sensibilitzar la ciutadania sobre la discapacitat intel·lectual, un dels propòsits amb què hem estat treballant des que es va constituir la Fundació".

Les activitats es van iniciar per la diada de Sant Jordi. Un any més la Fundació Estany va participar de la celebració amb una parada a la plaça Major banyolina des d'on van vendre roses, productes elaborats pels usuaris de l'entitat, coques i també els productes que han editat per aquesta celebració: una bossa i una col·lecció d'imants elaborats a partir de treballs d'usuaris.

L'acte central del desè aniversari serà la Diada de la Fundació Estany que se celebrarà el proper 21 de juny al restaurant Mirallac de Banyoles i que permetrà a l'entitat recaptar fons per als projectes i serveis que porta a terme a la comarca.Una xerrada per a les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual, una jornada sobre habitatge i discapacitat, una edició especial de Els 4 Cantons i l'edició del Calendari Solidari 2016 complementaran el programa d'activitats previstes.