Les policies locals de la província de Girona van mitjançar en prop de 21 conflictes cada dia durant l'any passat. En total, van intentar solucionar un total de 7.535 discordances. La majoria de conflictes eren per temes de convivència i problemes entre veïns. Aquesta és una de les dades destacades de la memòria anual de les policies locals i vigilants que es van donar a conèixer ahir durant una trobada de l'Associació de Caps de Policia Local de Municipis celebrada a al Museu del Suro de Palafrugell.

El president de l'Associació, Josep Palouzié, va destacar que aquesta és una vessant de les forces de seguretat municipals desconeguda però que en canvi està evitant arribar moltes vegades a presentar una denúncia o anar als jutjats. Per poder fer aquesta feina hi ha cinc policies locals de la demarcació que ja compten amb una unitat especialitzada en la mediació. Són les de Salt, Lloret de Mar, Girona, Caldes de Malavella i Castell-Platja d'Aro.

El president de l'Associació que també és el cap de la Policia Municipal de Girona assegura que el 70% dels casos en els quals s'utilitza la mediació a la ciutat s'acaben resolent de forma correcta i per això, destaca que és un tema que s'ha de potenciar ja que s'aconsegueix "apaivagar el conflicte". Hi ha vegades que, a més, els agents eviten que els fets acabin en denúncia o que s'arribi als jutjats. Per exemple actuen, els policies actuen en conflictes on es denuncia que hi ha veïns que llencen les escombraries o que posen la música molt alta i fan molta fressa. En localitats de la Costa Brava, els policies treballen per molèsties derivades dels locals d'oci nocturn. També intervenen en casos de petits fets delictius, com pot ser un furt.

També mitjancen en agressions entre menors d'edat o en casos en què algun animal provoca problemes. En la mediació, recorda Palouzié, "la víctima es converteix en el protagonista".

Un exemple real d'un cas de resolució del conflicte és el que va produir a Girona ciutat. Una comunitat de veïns tenia problemes perquè una persona posava l'equip de música al volum màxim. Els veïns havien denunciat la persona moltes vegades i en van quedar ben tips i fins i tot, els fets van arribar a anar als jutjats, però el problema no s'havia pogut solucionar. En canvi, els policies municipals de Girona a través de la mediació van poder trobar una solució: posar l'equip de música a un volum que fos raonable per mantenir la convivència.

Coordinació d'avisos policials

Lloret de Mar i Palamós seran els conillets d'índies de la plataforma anomenada SitCAT3, abans de l'estiu, de coordinació d'avisos entre cossos policials, segons ha informat Interior als caps de Policia. I és que des de sempre, les policies locals demanen una millor coordinació amb els Mossos a través del telèfon d'emergències 112. En l'actualitat, els avisos al telèfon no van a parar a les policies locals sinó a la sala de Mossos i després són aquests que decideixen si deriven l'alerta a la policia o no. Això provoca lentitud del servei i per això reclamen millor tecnològiques i una plataforma que unifiqui la rebuda dels avisos, com la que podrien provar Lloret i Palamós.