La UdG treballa en la comercialització dels seus robots subaquàtics autònoms

Un congrés reuneix a Girona experts que van participar en la descoberta del "Titanic" i l'operació per segellar el "Prestige"

30.04.2015 | 08:27
Ridao amb el robot Sparus II, en l´expositor que la UdG té al congrés internacional.

L'Institut en Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) de la Universitat de Girona ja està treballant en la comercialització dels seus robots subaquàtics autònoms. El Vicorob, que des de fa dues dècades es dedica al desenvolupament de robots submarins, està començant a fer passos per a llançar els seus productes al mercat, segons va explicar ahir el director de l'institut, Pere Ridao. "Estem en una fase en què hem intensificat molt la recerca, però també la transferència, per a una possible comercialització dels aparells", va detallar ahir, afegint que volen "tenir una pota en la indústria i un altre en la recerca, per a desenvolupar nous conceptes de risc i que, aquells que funcionin, puguin ser transferits al món comercial".

Ridao va avançar que l'Institut en Visió per Computador i Robòtica està explorant diverses vies per a l'explotació comercial dels robots autònoms, i que possiblement es farà a partir d'un spin of, és a dir, una empresa que neix d'un grup de recerca per a dur al mercat el que es desenvolupa des de la universitat.

Ara com ara, són dos els prototips de robot que estan operatius a la Universitat de Girona, el Girona 500 AUV amb possibilitat de submergir-se fins a 500 metres i l'Sparus II AUV amb capacitat d'immersió fins a 200 metres.

En el cas de l'Sparus, explicava Ridao, se n'han fet quatre còpies, tres de les quals són en un centre de recerca italià que cada any organitza una competició universitària de robòtica. "És el primer vehicle desenvolupat per nosaltres que està sent operat per altra gent, i ens el van demanar perquè més universitats puguin treballar en la robòtica subaquàtica", afirmava Ridao. La quarta còpia és a la Universitat de les Balears, amb qui la UdG col·labora habitualment, i que fa servir el vehicle per a les seves investigacions.

I és que aquest tipus de robots submarins, que són similars als drones aeris però sense necessitat de ser teleoperats, tenen múltiples aplicacions, assenyala Ridao. Són llançats a l'aigua i tenen programada una trajectòria, com el pilot automàtic d'un avió. Mentre fa el recorregut de manera autònoma, agafa dades que poden ser d'interès científic o industrial, com fotografies o imatges acústiques amb què construir cartografia.Entre altres usos, per exemple, aquests robots es dediquen a l'estudi del fons marí, a l'arqueologia subaquàtica o a fer inspeccions de canonades submarines.

Congrés a Girona

Vicorob és des d'ahir i fins demà l'amfitrió del congrés internacional Navigation, Guidance and Control of Underwater Vehicles, una trobada que reuneix a l'hotel Carlemany de Girona tant investigadors com representants del món empresarial de renom internacional.

Entre els ponents d'ahir hi havia, per exemple, el nord-americà James G. Bellingham, del Woods Hole Oceanographic Institution, Jan Opderbecke, de l'Ifremer. Aquestes dues institucions són les responsables de la descoberta de les restes del Titanic i, en el cas de l'Ifremer, va treballar també en les operacion per segellar el Prestige.

En total, 85 conferenciants provinents de països com els Estats Units, el Japó, Austràlia, Brasil o Colòmbia discutiran sobre el futur de la robòtica subaquàtica autònoma i les seves possibilitats comercials i científiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Quan el mòbil és el primer joc dels nens
Quan el mòbil és el primer joc dels nens

Quan el mòbil és el primer joc dels nens

Cada vegada hi ha més casos d´adicció entre adolescents i també en nens Videojocs com Clash...

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

Segurament és un dels millors bufets lliures del món, es diu Les Grands Buffets i és a Narbona

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

La plataforma gironina ha elaborat una guia pràctica per escollir les zones de treball a Grècia,...

Viure de YouTube gràcies als videojocs des de Vilajuïga

Viure de YouTube gràcies als videojocs des de Vilajuïga

«M'aixeco cada matí pensant en el que faré. Avui en dia, poder treballar del que vols i t'agrada...

«Seguiré penjant vídeos fins que me´n cansi»

«Seguiré penjant vídeos fins que me´n cansi»

El jove de l'Escala ja ha aconseguit patrocinar una aplicació mòbil i no descarta més contractes...

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

La unitat que avalua el risc de patir càncer hereditari va rebre 537 nous pacients gironins l'any...

Enllaços recomanats: Premis cinema