L'Institut en Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) de la Universitat de Girona ja està treballant en la comercialització dels seus robots subaquàtics autònoms. El Vicorob, que des de fa dues dècades es dedica al desenvolupament de robots submarins, està començant a fer passos per a llançar els seus productes al mercat, segons va explicar ahir el director de l'institut, Pere Ridao. "Estem en una fase en què hem intensificat molt la recerca, però també la transferència, per a una possible comercialització dels aparells", va detallar ahir, afegint que volen "tenir una pota en la indústria i un altre en la recerca, per a desenvolupar nous conceptes de risc i que, aquells que funcionin, puguin ser transferits al món comercial".

Ridao va avançar que l'Institut en Visió per Computador i Robòtica està explorant diverses vies per a l'explotació comercial dels robots autònoms, i que possiblement es farà a partir d'un spin of, és a dir, una empresa que neix d'un grup de recerca per a dur al mercat el que es desenvolupa des de la universitat.

Ara com ara, són dos els prototips de robot que estan operatius a la Universitat de Girona, el Girona 500 AUV amb possibilitat de submergir-se fins a 500 metres i l'Sparus II AUV amb capacitat d'immersió fins a 200 metres.

En el cas de l'Sparus, explicava Ridao, se n'han fet quatre còpies, tres de les quals són en un centre de recerca italià que cada any organitza una competició universitària de robòtica. "És el primer vehicle desenvolupat per nosaltres que està sent operat per altra gent, i ens el van demanar perquè més universitats puguin treballar en la robòtica subaquàtica", afirmava Ridao. La quarta còpia és a la Universitat de les Balears, amb qui la UdG col·labora habitualment, i que fa servir el vehicle per a les seves investigacions.

I és que aquest tipus de robots submarins, que són similars als drones aeris però sense necessitat de ser teleoperats, tenen múltiples aplicacions, assenyala Ridao. Són llançats a l'aigua i tenen programada una trajectòria, com el pilot automàtic d'un avió. Mentre fa el recorregut de manera autònoma, agafa dades que poden ser d'interès científic o industrial, com fotografies o imatges acústiques amb què construir cartografia.Entre altres usos, per exemple, aquests robots es dediquen a l'estudi del fons marí, a l'arqueologia subaquàtica o a fer inspeccions de canonades submarines.

Congrés a Girona

Vicorob és des d'ahir i fins demà l'amfitrió del congrés internacional Navigation, Guidance and Control of Underwater Vehicles, una trobada que reuneix a l'hotel Carlemany de Girona tant investigadors com representants del món empresarial de renom internacional.

Entre els ponents d'ahir hi havia, per exemple, el nord-americà James G. Bellingham, del Woods Hole Oceanographic Institution, Jan Opderbecke, de l'Ifremer. Aquestes dues institucions són les responsables de la descoberta de les restes del Titanic i, en el cas de l'Ifremer, va treballar també en les operacion per segellar el Prestige.

En total, 85 conferenciants provinents de països com els Estats Units, el Japó, Austràlia, Brasil o Colòmbia discutiran sobre el futur de la robòtica subaquàtica autònoma i les seves possibilitats comercials i científiques.