La UdG treballa en la comercialització dels seus robots subaquàtics autònoms

Un congrés reuneix a Girona experts que van participar en la descoberta del "Titanic" i l'operació per segellar el "Prestige"

30.04.2015 | 08:27
Ridao amb el robot Sparus II, en l´expositor que la UdG té al congrés internacional.

L'Institut en Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) de la Universitat de Girona ja està treballant en la comercialització dels seus robots subaquàtics autònoms. El Vicorob, que des de fa dues dècades es dedica al desenvolupament de robots submarins, està començant a fer passos per a llançar els seus productes al mercat, segons va explicar ahir el director de l'institut, Pere Ridao. "Estem en una fase en què hem intensificat molt la recerca, però també la transferència, per a una possible comercialització dels aparells", va detallar ahir, afegint que volen "tenir una pota en la indústria i un altre en la recerca, per a desenvolupar nous conceptes de risc i que, aquells que funcionin, puguin ser transferits al món comercial".

Ridao va avançar que l'Institut en Visió per Computador i Robòtica està explorant diverses vies per a l'explotació comercial dels robots autònoms, i que possiblement es farà a partir d'un spin of, és a dir, una empresa que neix d'un grup de recerca per a dur al mercat el que es desenvolupa des de la universitat.

Ara com ara, són dos els prototips de robot que estan operatius a la Universitat de Girona, el Girona 500 AUV amb possibilitat de submergir-se fins a 500 metres i l'Sparus II AUV amb capacitat d'immersió fins a 200 metres.

En el cas de l'Sparus, explicava Ridao, se n'han fet quatre còpies, tres de les quals són en un centre de recerca italià que cada any organitza una competició universitària de robòtica. "És el primer vehicle desenvolupat per nosaltres que està sent operat per altra gent, i ens el van demanar perquè més universitats puguin treballar en la robòtica subaquàtica", afirmava Ridao. La quarta còpia és a la Universitat de les Balears, amb qui la UdG col·labora habitualment, i que fa servir el vehicle per a les seves investigacions.

I és que aquest tipus de robots submarins, que són similars als drones aeris però sense necessitat de ser teleoperats, tenen múltiples aplicacions, assenyala Ridao. Són llançats a l'aigua i tenen programada una trajectòria, com el pilot automàtic d'un avió. Mentre fa el recorregut de manera autònoma, agafa dades que poden ser d'interès científic o industrial, com fotografies o imatges acústiques amb què construir cartografia.Entre altres usos, per exemple, aquests robots es dediquen a l'estudi del fons marí, a l'arqueologia subaquàtica o a fer inspeccions de canonades submarines.

Congrés a Girona

Vicorob és des d'ahir i fins demà l'amfitrió del congrés internacional Navigation, Guidance and Control of Underwater Vehicles, una trobada que reuneix a l'hotel Carlemany de Girona tant investigadors com representants del món empresarial de renom internacional.

Entre els ponents d'ahir hi havia, per exemple, el nord-americà James G. Bellingham, del Woods Hole Oceanographic Institution, Jan Opderbecke, de l'Ifremer. Aquestes dues institucions són les responsables de la descoberta de les restes del Titanic i, en el cas de l'Ifremer, va treballar també en les operacion per segellar el Prestige.

En total, 85 conferenciants provinents de països com els Estats Units, el Japó, Austràlia, Brasil o Colòmbia discutiran sobre el futur de la robòtica subaquàtica autònoma i les seves possibilitats comercials i científiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Lluís Sais, a l'entrada a l'Audiència.
Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Lluís Sais i Josep Maria Corominas s'han presentat a l'Audiència de Girona, on havien estat citats...

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

A l'acte es llegirà un manifest i acabarà a la delegació del Govern de la Generalitat a Girona

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

L'alcalde, Pere Lluís Garcia, destaca que les interrupcions generen «poques afectacions»

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

Els traumatismes i les ferides lleus han motivat la majoria d'intervencions en 17 indrets de la...

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

El Teatre de Bescanó ajorna el concert de la banda programat per a l'1 d'octubre davant la situació

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Les plaques amb els noms de cinc de carrers del barri de Gràcia de Barcelona porten tapades...

Enllaços recomanats: Premis cinema