La pressió dels processos d'embargament, deguts a deutes amb bancs o amb l'administració, impedeix sortir de la precarietat a persones i famílies en situació d'exclusió social i que, finalment, aconsegueixen trobar feina. Càritas Diocesana de Girona va alertar que aquesta situació aboca els gironins a l'economia submergida, ja que la formalització d'un contracte laboral activa d'immediat la maquinària de l'embargament i els impedeix cobrar un sou que necessiten. L'entitat humanitària va defensar la condonació d'aquests deutes ja que, per defugir els embargaments, els afectats prefereixin treballar de manera irregular.

Aquest problema afecta el 40% de les persones que, l'últim any, van trobar feina a través dels programes laborals de Càritas i el 30% de les que aconsegueixen incorporar-se al mercat de treball pel seu compte. D'aquest percentatge, el 10% acumula quatre embargaments simultanis, cosa que els deixa amb pocs diners per cobrir les seves necessitats.

Les responsables de l'àrea d'Acció Social de Càritas i la gerent de la seva empresa d'inserció, Ecosol, van lamentar que el deute que castiga les famílies no es condoni, quan l'Estat sí que el perdona a les grans entitats financeres. Ambdues van remarcar que no es tracta només de deutes hipotecaris, sinó també d'impostos i de tributs municipals o d'altres administracions. Malgrat les converses que l'entitat ha mantingut amb l'Estat i amb d'altres instàncies, fins ara, les seves peticions s'han rebutjat.

Famílies ocupadores

El 2014, Càritas Diocesana de Girona va desenvolupar 14 projectes en 15 poblacions, a través dels quals va atendre 1.200 persones. En paral·lel, l'organització va formar 503 persones en 6 projectes diferents. Com a agència de col·locació autoritzada del Servei d'Ocupació de Catalunya, Càritas va gestionar més de 150 ofertes laborals -el 20% de les quals, al sector domèstic- i va treballar al costat de l'administració pública, centres formatius i altres entitats socials. També va comptar amb la col·laboració de 70 empreses -ja sigui per oferir feina, pràctiques o formació- i de 48 famílies ocupadores, que van contractat personal de la llar.

Una anàlisi del tipus de persones que han acudit als programes laborals de Càritas, la responsable d'Acció Social, Raquel Carrión, va destacar la tendència a l'alça de majors de 45 anys.

Sobre la situació econòmica dels usuaris dels seus projectes, es va mostrar preocupada pel col·lectiu de persones que té una feina regularitzada -el 12% de tots els que van atendre el 2014- però que, "malgrat incorporar-se al mercat laboral, no trenquen el cercle de la pobresa".

Pel que fa al 30% de persones que l'any passat van aconseguir inserir laboralment, Carrión va advertir que "el 90% són contractes temporals i només un 10% indefinits, tot i que aquests últims no duren més de dos anys". També va remarcar que el 70% són famílies; el 15% de les quals, monoparentals.

En molts casos, Càritas va alertar que els sous es corresponen a mitges jornades o al salari mínim interprofessional, de 648,60 € mensuals "que no permeten viure a una família". Així ho va afirmar la gerent de l'empresa d'inserció de Càritas, Ecosol, Anna Güell, qui va explicar que els reptes de futur passen per adaptar-se a un mercat laboral polivalent, arribar més enllà de la ciutat de Girona i potenciar les aliances del clúster Èxit.

Bicis, neteja, aliments i residus

En l'actualitat, Ecosol disposa de quatre línies d'activitat: el muntatge de bicicletes a Vilablareix, que el 2104 va oferir 18 llocs de treball; el mateix nombre que els serveis de neteja i manteniment d'edificis, que a més de la domèstica també potencia els serveis de neteja de grafits i d'alçada; 9 centres de distribució d'aliments, amb 10 llocs de treball; i la gestió de residus, que inclou un conveni amb Roba Amiga i l'any passat va donar feina a una persona.