La Regió d'Emergències de Girona disposa de 28 parcs de Bombers i d'aquests, dinou són de professionals i nou de voluntaris. Enguany es preveu convocar places per a les dues categories i un dels grans grups més desconeguts a la província és el del col·lectiu dels Bombers Voluntaris.

Els nou parcs es troben distribuïts arreu del territori. Hi ha equipaments a Arbúcies, Cadaqués, Camprodon, l'Escala, Portbou, Ribes de Freser, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm i Tossa de Mar. El que passa, però, com també ocorre en el cas de parcs professionals és que hi ha vacants i de fet, en cap dels nou parcs hi ha vint bombers voluntaris.

La xifra dels 20 és, segons fonts del sector, la que permet un funcionament "correcte" dels parcs de voluntaris. Amb tot, coincideixen a dir que el nombre òptim és el de 25 persones per parc. En canvi, en aquests moments només hi ha vuit bombers voluntaris al parc de Portbou quan l'ideal seria poder disposar de vint persones; el mateix passa per exemple, al de Tossa de Mar, on es compta amb deu efectius. En aquest tipus d'instal·lacions, on hi ha persones voluntàries treballant, el que marca el nombre d'efectius és la disponibilitat d'aquests. Són persones que han de tenir la residència a 15 quilòmetres de radi com a màxim del parc de bombers -en el cas de l'escala activa- i a més, es troben ocupats en altres feines i per tant, no sempre estan disponibles. Els parcs de voluntaris no sempre estan oberts, sinó que se'ls activa quan hi ha un sinistre al lloc o bé per fer serveis de prevenció i altres no urgents, segons diu el reglament del cos.

200 voluntaris a Girona

A la província de Girona hi ha 200 bombers voluntaris. Es troben distribuïts en els nou parcs però també n'hi ha d'altres que estan repartits en els parcs de professionals. Al parc de Girona per exemple hi ha set efectius de voluntaris, mentre que al de Banyoles només n'hi ha un. El que és evident, com coincideixen tant membres del cos de bombers Voluntaris com també la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments és que falten efectius.

El director general, Ramon Parés, diu que la xifra de la convocatòria de places en parcs de voluntaris es desconeix encara, però fonts consultades en canvi asseguren que serà al voltant de 300 places a tot Catalunya. Una xifra que fonts del sector consideren baixa, ja que això suposaria només uns 40 efectius per a la Regió d'Emergències de Girona. Un nombre insuficient, destaquen per poder tenir les instal·lacions més o menys completes amb vint persones. Si les places es convoquen abans de l'estiu després de quatre anys sense oferta, caldrà un any a més fins a tenir els nous bombers desplegats per les instal·lacions de Girona ja que han de passar proves físiques i també, entre altres, un curs de formació que dura molts mesos. Així doncs, fins a la campanya forestal de l'any 2016, si tot va segons la previsió, no hi haurà algunes vacants cobertes.