Les orelles dels gironins aguanten cada dia sorolls per damunt del 65 decibels (db) que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix com el llindar màxim suportable. Noisewatch, una aplicació gratuïta creada per l'Agència Europea de Medi Ambient i que es pot descarregar en qualsevol telèfon intel·ligent, permet descobrir la potència dels sons que ens rodegen. Alguns exemples són suficients per posar en relleu una problemàtica que afecta la salut i la qualitat de vida dels ciutadans. Si instal·lem Noisewatch, el sonòmetre del nostre telèfon mòbil es dispararà fins als 100 decibels si detecta el so del clàxon d'un cotxe, mentre que la sirena d'una ambulància marcarà 107 decibels. Si fem un recorregut pels principals carrers de la província de Girona, també detectarem sorolls massa elevats. Així, en les hores més transitades, en vies com Jaume I o el carrer Barcelona de la ciutat de Girona es pot arribar fins als 70 db.

Precisament aquesta setmana s'ha celebrat el Dia Internacional de Conscienciació envers el soroll. Una efemèride anual que posa en relleu la perillositat dels sorolls massa forts, que poden provocar múltiples trastorns en la salut com ara la pèrdua auditiva a causa de l'exposició prolongada a alts nivells de fressa. Coincidint amb aquesta celebració, el Departament de Territori i Sostenibilitat va posar en marxa l'activitat "Visc amb soroll?" on proposava a la ciutadania sortir al carrer per mesurar la contaminació acústica que els rodejava a través de l'aplicació NoiseWatch. En només un dia, la Generalitat va rebre un miler de mesuraments a través de Twitter o Whatsapp, i l'aplicació NoiseWatch va sumar 1.851 registres des de Catalunya. Aquesta xifra va suposar prop de l'1% de tots els mesuraments realitzats a través d'aquesta aplicació arreu del món, des que el servei es va posar en marxa el 2013. Els resultats obtinguts es poden consultar a través d'un mapa de Google Earth, disponible a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat. Els mesuraments realitzats amb NoiseWatch també es poden mirar amb el visor habilitat per l'Agència Europea de Medi Ambient. Malgrat que la majoria de dades registrades a la demarcació de Girona obtenen un resultat d'entre "bo" i "moderat", en alguns casos el sonòmetre es dispara fins a superar els decibels recomanats.

Des del Govern es recorda que l'avaluació del soroll ambiental la fan les administracions i els titulars de grans infraestructures a través dels mapes estratègics. Aquestes eines quantifiquen el soroll ambiental de les grans aglomeracions i de les grans infraestructures, i avaluen la població exposada a aquests nivells. A més, a Catalunya tots els municipis han de disposar de mapes de capacitat acústica, que estableixen el soroll màxim de cada carrer del municipi.