Qui va ser el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà durant més d'una dècada, ara formarà part del consell d'experts de la nova agència mediambiental de Catalunya. El gironí Jordi Sargatal, que entre el 1984 i el 1998 va estar al capdavant dels Aiguamolls, és una de les persones que integrarà aquesta institució, que hauria d'estar en funcionament abans d'acabar aquesta legislatura i que pretén aplegar les competències dels diferents organismes dependents del Govern català sobre matèria mediambiental. Sargatal, que entre el 1998 i el 2009 va ocupar el càrrec de director de la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya, els darrers mesos s'ha posicionat a favor de l'edificació del Bulli Foundation al Parc Natural del Cap de Creus. Segons Sargatal, ornitòleg i naturalista, els dubtes d'aquest projecte de Ferran Adrià "s'han resolt". D'aquesta manera, s'ha desmarcat de la posició de l'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà, que rebutja ubicar el nou Bulli a la cala Montjoi de Roses.

Pel que fa als altres membres que formaran part del consell d'experts d'aquesta nova institució de la Generalitat, que s'anomenarà Agència Catalana del Medi Ambient i del Territori (ACMAT), es tracta de Josep Enric Llebot, Marta Lacambra i Jordi Baucells. El consell, de fet, estarà presidit per Llebot, que és doctor en física i actualment secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern català. Lacambra és integrant del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) i va ser directora de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) entre el 1999 i el 2003. Mentre que Baucells és biòleg i va ocupar un càrrec d'assessor en la direcció de l'empresa pública Forestal Catalana; ara és regidor de Medi Ambient per CiU a Taradell.

Amb aquests quatre integrants, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presentar ahir l'ACMAT, que tindrà una funció d'informació, conscienciació i de gestió ambiental. Vila no va voler parlar de "fusió" dels organismes existents, amb aquesta nova institució, sinó d'una "superació" del model actual per generar una agència que esdevingui "l'autoritat ambiental del país", tot i que es conservaran marques de "prestigi internacional" com el Servei Meteorològic de Catalunya. Per tant, l'ACMAT aplegarà competències d'organismes com l'ACA, l'Agència de Residus, el Centre Tecnològic Forestal o l'Institut Cartogràfic i Geològic. Vila va descartar que el procés d'integració dels actuals organismes mediambientals en la nova agència, tingui per objectiu "aprimaments" en les estructures.