L'expresident de la Creu Roja a Banyoles, Joaquim Homs, serà l'últim a declarar en el judici que va iniciar-se ahir contra ell i pel qual s'enfronta a 18 anys de presó per tres delictes d'incitació a la prostitució de menors i tres delictes d'abusos sexuals. La seva defensa, Salvador Duran, que busca l'absolució, va proposar com a qüestió prèvia que el seu client fos interrogat últim i per això ahir la vista es va centrar, fonamentalment, en les declaracions dels tres joves que van denunciar-lo.

Per evitar la confrontació visual amb l'acusat, les víctimes van declarar per videoconferència des de la sala adjacent al Jutjat Penal 3 de Girona, on se celebrava la vista. Tots tres van relatar com al principi, Homs els oferia ajuda per solucionar la seva situació administrativa i els aconseguia feina però que, passats uns mesos, va començar a fer-los petons, abraçades i tocaments per damunt de la roba. Conductes que van anar pujant d'intensitat fins arribar a la masturbació, segons que van declarar.

Els tres nois van assegurar que la majoria dels abusos havien tingut lloc a casa de l'expresident de la Creu Roja entre 2006 i 2008, tot i que Homs també aprofitava altres moments per tocar-los, com ara quan anaven en cotxe, es trobaven sols al carrer o bé s'estaven dutxant al Club de Natació.

El segon dels joves que va declarar que l'expresident li tocava el membre perquè li agradava provocar-li ereccions. "Quan va començar a fer-me petons a la boca jo li deia: 'Quim, això no m'agrada'" va proseguir el jove abans d'assegurar que, en ocasions, "m'agafava amb molta força per fer-me un petó".

És aquest mateix noi qui, a preguntes del seu advocat -Benet Salellas- va explicar que Homs li deia "t'estimo molt, ets el meu nen", el portava a casa la seva mare i el feia sentir-se com un "esclau d'aquells de fa mil anys" perquè, entre altres coses, es posava a la dutxa quan ell hi era o es posava despullat al seu llit i "em feia seure sobre el seu cul per posar-li la crema". "Ell em feia palles a mi, jo no hi estava d'acord, li vaig deixar molt clar", sentencia el noi.

Durant el seu interrogatori, la defensa va qüestionar a la víctima que hagués comès el mateix error que els seus companys en descriure la casa de l'expresident, on passaven els abusos -deien que tenia tres habitacions quan n'hi havia quatre- i va preguntar-li estranyat "per què si vostè patia tant com diu presentava més gent a Homs?". "Ell ens ajuda, no dic pas que no, però és per una altra cosa i això és pecat", va respondre el noi després d'admetre que mai s'hauria atrevit a denunciar els fets si no arriba a tenir el suport dels educadors socials.

Un altre dels afectats assegura que va conèixer Homs perquè necessitava unes ulleres i, a través d'un amic, va saber que ell l'ajudaria. Ell també va anar a casa de l'expresident, "hi vaig estar amb altres nois", i afirma que li tocava els genitals per sobre el pantaló malgrat la seva reticència. Fins i tot, un dia al Club Natació li va demanar que es dutxés despullat, "fins que em vaig emprenyar". El jove va indicar que interposar la denúncia li va costar molt perquè sentia gratitud per l'ajuda de l'expresident.

Quan la defensa li va preguntar per quina raó havia retirat la denúncia per després seguir un altre cop amb el procediment, ell va ser molt clar: "perquè els jutges tarden molt temps i jo vull acabar, no vull que em truquin més per aquest tema".

La responsabilitat civil

El judici ha pogut començar a celebrar-se perquè les acusacions han renunciat a considerar la Creu Roja responsable civil subsidiària en el cas però fent una reserva d'accions. És a dir, en cas de sentència condemnatòria contra Homs, es reserven el dret d'acudir a la via civil per reclamar les indemnitzacions, que ascendeixen a 30.000 euros.

El judici seguirà avui i està previst que s'allargui, com a mínim, fins dimecres.