L'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo, va renunciar ahir a la seva acta de diputat després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'hagi citat per jutjar-lo pel cas 'Clotilde' de suposada corrupció urbanística. Crespo va dir que ara se centrarà en la seva defensa, i va reiterar que és innocent. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va fer costat a Crespo, va elogiar la seva decisió i el va comparar amb la intenció del diputat del PSC Daniel Fernández, jutjat pel 'cas Mercuri' de Montcada i Reixac, que inicialment va demanar només la suspensió dels seus drets com a diputat, i no pas la renúncia definitiva a l'acta.

En una breu roda de premsa al Parlament, Crespo va explicar que dilluns va rebre la citació pel judici del 3 al 15 de juny. Això l'ha portat a presentar la seva renúncia, que va ser acceptada ahir pel grup parlamentari. Segons ell, ha volgut ser "coherent" i fer "un pas al costat", cosa que considera el "millor" per a ell mateix i per al grup parlamentari, al qual ha prestat "dedicació i honradesa". També va agrair el "respecte i consideració" dels treballadors de la cambra catalana i de diputats de tots els grups.

El TSJC va decidir obrir judici oral contra Crespo, l'extinent d'alcalde Josep Valls i l'empresari rus Andrei Petrov, entre d'altres, el passat setembre. Aquest punt processal va posar punt final a la instrucció del cas i només quedava pendent fixar la data d'inici del judici, i el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres polítics l'havien situat com a moment clau per la dimissió dels polítics imputats. Però Crespo va explicar que entre octubre i febrer hi va haver diversos recursos de les parts, no publicats a la premsa, demanant la inclusió o exclusió de proves o testimonis, i ell va seguir demanant la seva absolució. Per això, tant ell com Turull van dir ahir que és ara el moment en què definitivament s'obre el judici oral i per tant el moment de dimitir.

Turull considera que el gest de Crespo l'honora i va elogiar la seva "honestedat personal i política", a més de mostrar-se convençut de la seva innocència. "És el pas adequat pensant en ell i en el grup", va afegir. En tot cas, va demanar que si Crespo és absolt la "reparació" del dany causat a la seva imatge sigui de la "mateixa dimensió" que les notícies i acusacions dels altres partits polítics sobre la gestió de Crespo com a alcalde de Lloret.

El portaveu parlamentari de CiU va recordar implícitament la intenció inicial del diputat socialista Daniel Fernández, que al gener, poc abans de ser jutjat pel cas de corrupció a Montcada i Reixac, va demanar al ple de la cambra que fos suspès dels seus drets i el seu sou com a diputat temporalment, sense renunciar a l'acta. Però en una votació secreta la petició de Fernández no va obtenir majoria absoluta i aleshores va decidir dimitir del tot i renunciar a l'acta.

Turull no va voler anunciar el nom del substitut de Crespo, però la legislació diu que inicialment hauria de ser el primer nom a la llista electoral de CiU a Girona en les eleccions del 2012 que no va ser elegit diputat. Per la seva banda, Crespo no va voler concretar què farà en el futur. Políticament serà militant de base i probablement demanarà la suspensió en el seu càrrec a l'executiva de CDC a Girona. "No sé què faré en el futur, ara em preocupa el judici i la meva defensa", va dir i va recordar també que fins al 2003 va exercir de metge i que "es pot treballar per a la ciutadania i el bé comú des d'altres àmbits". "A la vida hi ha moltes etapes", va dir.