Ha començat la mudança dels animals del santuari Gaia (Ogassa) a una finca de Salarsa, al terme municipal de Camprodon i dins de l'Alta Garrotxa. De moment, els responsables del santuari han dut dues eugues i un vedell a Salarsa. La previsió és que en els propers dies hi duguin els 260 animals domèstics que viuen a Ogassa. Les causes del trasllat -segons els responsables del santuari- són que a Salarsa disposen de més espai. La finca, on s'han establert té 23 hectàrees i està situada al costat d'un bosc de roures. A més, la travessen dos ?rierols, on els animals podran ?banyar-se.

Una altra argument pel trasllat és que la finca de Salarsa ha estat comprada pel santuari i en canvi la d'Ogassa la tenen en règim de lloguer.

Han explicat que fan el trasllat amb un vehicle i un remolc d'una manera lenta, perquè els animals no entrin en un estat de tensió nerviosa. Han de traslladar porcs, gallines, vedells, cabres, ovelles, un toro, gossos i gats.

Els membres del santuari gaia sónveganistes. Es tracta de persones que han decidit no aprofitar-se de productes d'origen animal. És a dir no mengen carn, ni beuen llet ni compren una peça de pell. Segons ells, els animals no han de ser tractats com a elements de produció. A més rebutgen les diferències per espècies. És a dir, un ànec o un porc tenen el mateixos drets que un gos o un gat i en canvi la societat no fa refugis públics per a ànecs i porcs.

Ells si que fan refugis com el de Salarsa. Són llocs pensats perquè els animals visquin en llibertat i sense cap altra destí que el d'esperar la mort natural. Mentrestant, els membres del santuari (un d'ells és veterinari i l'altre auxiliar) els curen i els alimenten. El veganisme té abast mundial.