El Departament de Salut de la Generalitat ahir va recórrer al Pla funcional del nou Hospital Trueta, que es troba en fase d'anàlisi i té una partida pressupostària per a aquest 2015, per replicar la vintena de caps de servei i caps de secció d'aquest centre que reclamen la construcció del nou equipament a Salt. Els responsables mèdics del Trueta han signat un manifest en aquest sentit i han criticat "l'ús electoralista i a vegades populista de la necessitat i la ubicació de l'hospital".

L'endemà de fer-se públic aquest posicionament, Salut va explicar que comparteix l'opinió dels signants del document en el sentit que el Trueta actual és insuficient, ja que es va construir el 1956 i es va ampliar a la dècada dels 80. En base a aquest fet, Salut coincideix amb els professionals sanitaris que "cal un nou edifici més adequat per donar resposta a les necessitats assistencials dels propers anys". Però el Departament també recorda que, "per aquest motiu" els pressupostos de la Generalitat inclouen "la redacció d'un Pla funcional del nou hospital Trueta, que se situarà a la zona nord de la ciutat".

Assistència, docència i recerca

En relació amb aquest pla, la Conselleria va assenyalar que la Gerència territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) ja hi ha començat a treballar i va assegurar que es tenen en compte "les necessitats assistencials, docents i de recerca actuals". A més -el Departament va aclarir-, la nova planificació també procurarà resoldre adequadament "la convivència" de totes les institucions que ara es troben al Trueta; és a dir, l'ICS, l'Institut Català d'Oncologia i el de Diagnòstic per la Imatge, el Banc de Sang i de Teixits, l'institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i la Universitat de Girona.

Ahir, Salut va informar que el Pla funcional del nou Trueta es troba en la fase inicial d'anàlisi de la situació, a la qual seguiran una segona de definició del nou centre i una tercera de redacció. Pel que fa a la fase actual, la Conselleria va dir que la Gerència territorial de l'ICS serà molt curosa amb les prospeccions demogràfiques per determinar les necessitats futures de l'hospital. Salut va afirmar que "es tindran presents les opinions i aportacions que facin els professionals sanitaris del centre, especialment els comandaments mèdics i d'infermeria".

Per últim, el Departament va recordar que aviat acabaran els treballs a l'edifici de la Mancomunitat II de Salt, que acollirà part de l'activitat de recerca de l'Idibgi.