Els nou centres de distribució d'aliments que hi ha a les comarques gironines van atendre 8.951 famílies al llarg del 2014. Això suposa, respecte al 2013, un augment del 8%, molt per sota del creixements d'anys anteriors. De fet, des del 2011 fins ara, l'augment havia estat del 86%.

Els responsables del projecte alerten que, tot i que hi ha una estabilització en el nombre de famílies ateses, s'ha cronificat la seva situació de pobresa. Això es demostra, per exemple, perquè creix el nombre de cistelles d'aliments repartides perquè els beneficiaris tenen cada vegada més necessitats. Mentre que el nombre de famílies creix només un 8%, el 2014 es van repartir un 21% més de cistelles.

A ple rendiment des de 2011

El 2011, va ser el primer any que els nou Centres de Distribució d'Aliments (CDA) van començar a funcionar a ple rendiment a la demarcació. Llavors, es van atendre 4.797 famílies i, tres anys més tard, la xifra ha augmentat fins a les 8.951 (un 86% més). Malgrat que continua la tendència a l'alça, les dades del 2014 mostren una moderació que, a més, s'està confirmant en els primers mesos del 2015.

El 2013, van beneficiar-se del projecte 8.291 famílies (en total 26.329 persones), mentre que un any més tard la xifra ha pujat només un 8%, fins a les 8.951 (28.598 persones beneficiàries). Tanmateix, el que sí continua creixent amb més força és el nombre de cistelles distribuïdes. Si el 2013 van ser 93.065, el 2014 han estat 112.431.

Un dels responsables del projecte, Cayo Gómez, va explicar que, tot i que se suavitza el creixement de famílies ateses, aquestes cada vegada tenen situacions més complexes i que no poden prescindir dels aliments que reben als CDA. "No tenim llista d'espera i pensem que hem arribat al topall de famílies que podem atendre, però no podem abaixar la guàrdia perquè la situació de moltes llars ha empitjorat", va manifestar Gómez.

En aquesta línia també es va expressar el president de Càritas, Ramon Barnera. "Tenim les mateixes famílies però la seva situació de pobresa es cronifica", va manifestar. De fet, hi ha encara quasi 30.000 gironins que necessiten que els ajudin perquè si no no poden menjar en condicions.

Pel que fa a l'activitat del 2014, Cayo Gómez va explicar que és complicat parlar d'un perfil concret de persones beneficiàries, però que el perfil tipus seria el d'una família jove, autòctona i amb fills al seu càrrec. Segons les dades de la memòria de l'any passat, més del 70% dels atesos tenen menors al seu càrrec; per orígens, el 42% són de nacionalitat espanyola (seguits d'un 28% de persones del Marroc); i el 40% dels beneficiaris del programa són menors.

El projecte busca també orientar les persones que van als CDA perquè treguin el màxim rendiment als aliments, s'organitzin bé per cuinar barat i sa i no malbaratin productes. En aquesta línia, s'han fet 65 tallers formatius que han acollit 679 famílies. Tant el funcionament dels CDA com els tallers es pot fer gràcies a la col·laboració dels 174 voluntaris.

També és important el canvi de tendència, pel que fa a la contribució econòmica dels beneficiaris per al manteniment del programa. Si el 2011 només hi havia un 18,7% que feien aportacions econòmiques simbòliques -d'1 o 2 euros-, el 2014 el tant per cent ha crescut fins al 62,2%. Això significa que, segons els informes de Serveis Socials, encara hi ha pràcticament un 40% dels atesos que no tenen recursos ni per fer aquesta contribució simbòlica.

Un pressupost de 3,5 milions

El pressupost dels Centres de Distribució d'Aliments aquest any passat ha estat de quasi 3,5 milions d'euros.