Els informes de les entitats humanitàries demostren, un darrere l'altre, que la precarietat de les persones sense recursos econòmics a les comarques de Girona es consolida. Ara, Creu Roja alerta que el 22% de les persones que atenen passen gana i que el 16% d'usuaris que ha enquestat per tal d'elaborar el seu darrer informe afirmen que els seus fills no esmorzen mai.

En el seu vuitè Observatori de la Vulnerabilitat, la Creu Roja ha posat èmfasi en l'accés de la infància a l'alimentació saludable i ha constatat que el 92,9% de famílies gironines usuàries de l'entitat, amb fills de 4 a 12 anys al seu càrrec, pateixen algun tipus d'inseguretat alimentària. Això vol dir que aquestes persones no sempre tenen prou aliments, ni agradables ni saludables. D'aquest percentatge, en el 29,5% dels casos la inseguretat alimentària és lleu; en el 41,4%, moderada; i en el 22% restant, severa, cosa que vol dir que passen gana.

Nens sense menjar a 39 famílies

L'últim informe de Creu Roja constata situacions com ara que, al llarg dels últims tres mesos, la manca de diners ha deixat sense menjar algun menor de 39 famílies enquestades -una xifra que equival al 17,2%-.

A banda de la manca d'aliments, l'estudi de la Creu Roja -que ha realitzat a partir d'enquestes a una mostra dels seus usuaris- també posa de manifest que la dieta del 60,7% de famílies no és adequada. De totes elles, la situació és especialment greu per a un 5,7% de nuclis familiars, en els quals l'entitat ha constatat que "té una dieta de molt baixa qualitat"; però també consideren que un 57% l'hauria de millorar.

La mateixa diagnosi, que es va fer pública ahir, mostra que les famílies gironines amb problemes econòmics prioritzen pagar les despeses d'habitatge per sobre de les d'alimentació i de subministraments. Per remarcar la importància d'aquest fet, Creu Roja va destacar que gairebé la meitat dels enquestats -el 48,5%- tenen menjar gràcies a donacionss d'organitzacions com la seva o de familiars i amics.

A més de donar a conèixer aquesta realitat, ahir Creu Roja també va fer balanç de les ajudes alimentàries que va donar l'any passat i que van augmentar respecte al 2013.

En concret, a les comarques de Girona, l'entitat va distribuir 697 targetes de prepagament, valorades en 201.000 euros i destinades a la compra de productes alimentaris. Creu Roja va aportar part d'aquests diners, però el projecte també compta amb fons provinents d'empreses privades i del programa "Salut i Crisi" de l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona (Dipsalut). Durant la segona meitat de l'any, amb aquestes targetes es va ajudar una mitjana de 270 famílies gironines, a les quals s'hi han d'afegir les beneficiades pels programes específics d'estiu -340, en concret- i de Nadal -445-; és a dir, durant els dos grans períodes de vacances escolars.

Kits per infants i beques escolars

El paquet d'ajudes també inclouen 5.911 kits de suport a l'alimentació infantil.

Així com, també, les beques d'alimentació de Creu Roja per a alumnat de Primària i Secundària, que el curs passat van beneficiar 57 infants gironins i que en l'actual n'ajuda 69.