Els pacients amb càncer de pròstata de baix risc que se sotmeten a tractament de braquiteràpia aconsegueixen una curació del 95% als cinc anys. Ho conclou un estudi encapçalat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO)-IDIBELL publicat a la revista Brachytherapy i que ha analitzat els resultats de supervivència de 700 malalts sotmesos al tractament, una cinquantena dels quals són pacients de les comarques gironines.

La braquiteràpia consisteix a col·locar llavors de iode-125 a dins o en la proximitat del tumor perquè la radiació que emeten en destrueixi les cèl·lules malignes. Aquesta tècnica es realitza en una sola sessió i minimitza els efectes secundaris, sobretot d'incontinència i disfunció sexual. La supervivència específica dels pacients amb càncer de pròstata de baix risc tractats amb braquiteràpia és del 100% als cinc anys i del 97% als deu, segons les dades presentades ahir pel cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Ferran Guedea. L'acompanyaven el director de Coneixement i Investigació de l'ICO, Josep Ramon Germà, i la coordinadora assistencial de la Unitat de Braquiteràpia del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO L'Hospitalet, Cristina Gutiérrez.

Uns 5.000 nous casos anuals

El càncer de pròstata és el més freqüent entre els homes a Catalunya i cada any se'n diagnostiquen 5.000 casos nous, per sobre del de còlon i recte (prop de 4.000 casos) i el de pulmó (3.500). Tot i aquesta incidència, és un tumor de lenta evolució en la majoria de casos, amb una supervivència del 84% als cinc anys, segons les dades del Pla Director d'Oncologia.

Molts pacients pateixen un càncer de pròstata de baix risc o poc agressiu. És quan les cèl·lules cancerígenes estan confinades en aquest òrgan i no s'han disseminat, els nivells d'antigen prostàtic específic (PSA) són inferiors a 10 i la puntuació de Gleason -l'escala que mesura el grau de malignitat de les cèl·lules, és inferior o igual a 6. Per als càncers de pròstata de baix risc, hi ha quatre alternatives possibles: la vigilància activa, amb revisions periòdiques sense intervenir; la cirurgia per extirpar la pròstata o una part; radioteràpia externa i braquiteràpia.

Gutiérrez va explicar ahir que els pacients que poden sotmetre's a braquiteràpia són els que tenen un càncer poc agressiu i una pròstata de menys de 60 centímetres cúbics. "Com que és una tècnica que es practica pel perineu, si la pròstata és molt gran, els ossos del pubis impedeixen que puguem practicar la tècnica", detalla la coordinadora assistencial de la Unitat de Braquiteràpia de l'ICO de l'Hospitalet, l'únic centre que ofererix aquest tractament i que rep pacients d'arreu, com els que provenen de l'ICO Girona.

L'estudi també mostra que els resultats de la braquiteràpia a Catalunya se situen en les millors sèries a nivell internacional. "Cal que els pacients vagin als Estats Units, Bèlgica, Holanda, Anglaterra, per sotmetre's a aquest tractament? La resposta és en majúscules que no. Tenim els mateixos resultats i, a més, estem a casa nostra. Per al pacient, estar parlant en català durant l'hospitalització no té res a veure amb haver-ho de fer en anglès", va destacar Guedea.

Confiança en els metges

"Estic contentíssim. Tinc el PSA a 0,006. A la vida s'ha de ser positiu i agrair als nostres doctors el treball que fan", va afirmar ahir Juan Castaño, que va ser intervingut d'un càncer de pròstata de baix risc amb la tècnica de la braquiteràpia i que va ser en la presentació dels resultats de l'estudi. "Compliré 82 anys i en fa cinc i sis mesos que em van practicar la braquiteràpia. Em trobo estupendament i no vaig tenir molèsties", va assenyalar, insistint que "s'ha de ser positiu i confiar en els nostres doctors, que són boníssims".

Un altre pacient, Joaquim Salvador, que es va sotmetre fa tres anys a aquesta tècnica, assenyala que quan li van diagnosticar la malaltia va demanar quins tractaments existien per si hi havia alguna possibilita d'evitar la cirurgia, espantat pels efectes secundaris que havia patit un amic. "Sincerament, tot ha anat molt bé, fabulós", va expressar.