El Jutjat Penal número 3 de Girona ha condemnat l'expresident de la Creu Roja de Banyoles a dotze anys de presó i 7.200 euros de multa per prostitució de menors i abusos sexuals continuats. A més, Joaquim Homs haurà d'indemnitzar les tres víctimes amb un total de 10.000 euros.

El jutge considera provat que l'expresident va aprofitar-se de la manca de coixí social i recursos econòmics de les tres víctimes, i va utilitzar el seu càrrec per actuar de forma libidinosa. A més, li imposa una ordre d'allunyament i no es podrà apropar durant cinc anys a cap dels tres joves ni aproximar-se -a menys de 300 metres- dels seus domicilis o llocs d'estudi. La sentència no es ferma i es podrà recórrer.

L'expresident de la Creu Roja de Banyoles, Joaquim Homs, va negar durant el judici tots els abusos sexuals, assegurant que eren "falsos" i que ell era la víctima "d'una conxorxa" orquestrada pels joves i els educadors de l'entitat. Homs va dir al final del judici que tot era "fals" i que la seva relació amb les tres víctimes, d'origen magrebí, era la mateixa que tenia amb altres voluntaris.

El Jutjat Penal número 3 de Girona ha conclòs que Homs - de 52 anys i sense antecedents- va abusar de les tres víctimes durant un període de cinc anys, des del 2007 fins al 2011. Valent-se de la seva condició de president de la Creu Roja del Pla de l'Estany - un càrrec que li permetia gestionar els recursos materials i econòmics de la institució- es va relacionar amb joves d'origen marroquí als quals els oferia la seva ajuda per trobar-los una feina o els feia regals. Fins i tot, els prometia que aconseguiria arreglar els seus papers, regularitzar la seva situació a l'Estat i els assegurava que podrien entrar a treballar a la Creu Roja.

El jutge, Lluís Pérez Losa, assegura que les tres víctimes compartien una sèrie de característiques comunes. Eren joves sense recursos econòmics, no disposaven de familiars directes a la zona i no tenien cap mena de coixí social. El jutjat considera provat que eren nois "sense futur ni perspectives" dels quals Homs es va aprofitar, fent-los creure que podria millorar la seva situació personal.

En principi, dos de les víctimes - de 16 i 18 anys- van contactar amb l'acusat per primer cop l'any 2007. Segons han explicat els mateixos nois durant el judici, els joves ho van fer perquè altres companys els havien dit que Homs podia ajudar-los amb els papers i a trobar alguna feina. Segons la sentència, l'expresident de la Creu Roja els va fer creure que tenia "estretes relacions" amb institucions i que també disposava de contactes a l'administració pública i a d'altres indrets. Els va assegurar que els aconseguiria una feina a través de la Creu Roja i que podrien obtenir els papers.

No obstant això, la seva ajuda no era de franc ni caritativa. El jutge considera provat que a canvi del seu suport, les invitacions a casa seva i els obsequis que els donava, Homs demanava que els nois satisfessin els seus desitjos libidinosos. En concret, l'expresident s'aprofitava de la seva condició, de la seva superioritat econòmica i social i els exigia que tinguessin diverses conductes sexuals amb ell.

Coincidint amb la versió de les tres víctimes, el Jutjat conclou que Homs els obligava a fer-li petons i deixar-se fer petons a la boca amb freqüència. També els demanava que es dutxessin amb ell, l'ensabonessin, dormissin amb ell nus o li fessin massatges pujats de to. A més, l'expresident els exigia que li deixessin tocar els seus genitals o que els nois toquessin els seus. En una ocasió, en el cas del jove major d'edat, el noi va haver de masturbar-lo.

L'acusat no tenia pudor i demanava que els joves satisfessin les seves necessitats sense importar-li el lloc on es trobaven ja fos a les oficines de la Creu Roja de Banyoles, en una zona de la planta baixa de Bombas Espa de Banyoles, a les dutxes del Club natació de la capital del Pla de l'Estany o a l'interior de vehicles.

Homs amenaçava els joves si es negaven a satisfer les seves necessitats sexuals

Des del principi, els dos nois es van negar a acatar les seves ordres. Davant d'aquesta situació, Homs va amenaçar-los dient que si no es deixaven fer podrien perdre la feina i haurien de retornar als seus països d'origen. Segons conclou el jutjat, l'expresident els comminava dient: "si no t'agrada, fa baixada", "com tu n'hi ha 50.000" i "si vols ja pots marxar, a veure qui et donarà feina".

Davant d'aquestes intimidacions, els nois es veien obligats a accedir a tot allò que Homs els demanava perquè "no tenien cap altra alternativa per sortir-se'n i d'això era plenament conscient l'acusat", resum el jutge. Tots aquests abusos de caràcter sexual es van allargar fins a principis del 2011 en un dels casos i l'estiu del 2011, en l'altre cas quan el jove va complir la majoria d'edat.

D'altra banda, pel que fa a la tercera víctima, el noi va contactar amb l'expresident l'any 2008 quan tenia 16 anys perquè, tal i com va succeir en els dos anteriors casos, li havien dit que podia ajudar-lo a aconseguir els papers. Homs va assegurar-li que regularitzaria la seva situació dins de l'estat espanyol i cobria les seves necessitats econòmiques lliurant-li regals, obsequis i invitacions. També va ajudar-lo amb els problemes de visió que patia.

No obstant això, l'expresident demanava un preu molt alt per la seva ajuda. Homs li exigia que a canvi de tot el suport i regals que li lliurava, el noi li fes petons a la boca, mantingués diverses conductes sexuals amb ell i fins i tot es deixés tocar els seus genitals i el cul. En una data que no ha quedat concretada durant el judici però que se situa entre el 2008 i el 2009, l'expresident - aprofitant que el noi s'havia quedat a dormir a casa seva- va dir-li que es dutxés amb ell.

El noi ràpidament s'hi va negar i va baixar a una altra zona de la casa. Homs el va seguir, el va agafar per l'esquena i li va fer un petó a la boca mentre li tocava els genitals. Unes conductes que, en aquest cas, es van allargar fins el 2009, quan el noi continuava essent menor d'edat.

El jutge creu que aquests comportaments van ferir la dignitat i van causar danys morals a tots tres nois. Per tot això, el Jutjat Penal número 3 de Girona el condemna a 12 anys de presó i una multa de 7.200 euros pels delictes de prostitució de menors i delicte continuat d'abusos sexuals. En un principi, la Fiscalia demanava una pena de 18 anys de presó i una multa de 7.200 euros per tres delictes d'abusos sexuals continuats i tres de prostitució de menors. En matèria de responsabilitat civil, reclamava que l'acusat indemnitzés els nois amb 9.000 euros cadascun.

Per la seva banda, l'acusació particular encapçalada per l'advocat Benet Salellas demanava una pena global de 17 anys de presó per tres delictes d'abusos sexuals i dos de prostitució de menors. La seva defensa, per la seva part, en demanava l'absolució.

12 anys de presó i 7.200 euros de multa

Finalment, el jutge l'ha condemnat per dos delictes de prostitució de menors en relació a dos dels joves i dos delictes més d'abusos sexuals continuats amb prevalença. En tots els casos, el jutge no considera que hi hagi cap circumstància modificativa de la responsabilitat criminal. En total, la pena puja a 12 anys de presó - tres anys per cada delicte- i una multa de 7.200 euros a dos de les víctimes. El jutge ha absolt Homs d'un tercer delicte de prostitució de menors perquè la víctima va confirmar que era major d'edat quan van iniciar-se tots els fets. No obstant això, en referència al jove, el condemna per un dels dos delictes continuat d'abusos sexuals amb prevalença.

D'altra banda, el jutge imposa a Homs una ordre d'allunyament i no es podrà comunicar per cap mitjà amb cap dels tres joves durant un període de cinc anys. També li prohibeix aproximar-se a menys de 300 metres dels nois, dels seus seus domicilis, llocs d'estudi o treball, durant els propers cinc anys.

En el cas que l'expresident no donés resposta a les multes imposades, el jutjat el condemna a un dia de privació de llibertat per cada dues quotes diàries no satisfetes. Al mateix temps, ordena que indemnitzi les tres víctimes - en concepte de responsabilitat civil i com a reparació del dany- amb 10.000 euros en total (5.000 a un jove, 3.000 a l'altre i 2.000 euros al noi que era major d'edat quan va ocórrer els fets). A més, haurà de pagar dos terços de les despeses processals causades incloent-hi dos terços de les de l'acusació particular. La resolució no és ferma i es pot interposar recurs d'apel·lació durant els propers deu dies.