Un investigador del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (Lequia) de la Universitat de Girona, Narcís Pous, ha desenvolupat un sistema bioelectroquímic per a tractar aigües subterrànies contaminades per nitrats sense generar fangs. A la tesi doctoral que va presentar ahir a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG, Pous ha demostrat que, operats de manera adient, els sistemes biolelectroquímics poden convertir-se en una alternativa competitiva pel tractament d'aigües amb nitrats.

Tecnologies com l'osmosi inversa, l'intercanvi iònic o l'electrodiàlisi poden reduir el contingut de nitrats en aigües subterrànies per sota del límit legal per a l'aigua potable, però tenen un alt cost elergètic i ambiental, ja que concentren els nitrats en salmorra de difícil tractament.

Com a alternativa, els sistemes bioelectroquímics aprofiten la capacitat de determinats microorganismes per a realitzar processos d'oxidació o reducció a base d'alliberar o captar electrons d'un elèctrode. A la investigaió dirigida pels doctors Sebastià Puig Broch, Maria Dolors Balaguer Condom i Jesús Colprim Galceran, Pous ha estudiar l'ús de bactèries per a utilitzar l'elèctrode com a donador d'electrons (biocàtode) i reduir així el nitrat a dinitrogen gas, que és un compost inert. Com a resultat, s'ha desenvolupat un procés patentat pel grup Lequia que tracta els nitrats a altes velocitats de desnitrificació i a un cost energètic competitiu.