Les mancances alimentàries de les famílies ateses per Creu Roja a les comarques de Girona -que en un 22% dels casos fins i tot impliquen passar gana- no són les úniques que pateixen respecte als seus fills. A través dels professionals de les escoles, l´entitat humanitària ha detectat problemes de comportament i de resultats acadèmics en menors que viuen la precaritat econòmica a casa, ja que la pressió per garantir el menjar porta els seus pares a desatendre altres tipus de necessitats educatives o de relació.

Amb l´objectiu de pal·liar aquest dèficit, Creu Roja Girona ja ha començat a entrevistar-se amb les famílies amb fills que participen en els seus programes perquè, a partir d´aquest juny, reforçarà el suport als menors. La directora d´Intervenció social a Creu Roja, Merche Sánchez, remarca la urgència d´aquesta mesura perquè l´entorn crític d´aquests infants «els afecta en els resultats a l´escola o en la relació amb la família». Però sobretot, «perquè, si no, seran futures persones en situació precària», adverteix Sánchez.

Per intentar millorar la seva situació, Creu Roja ha decidit reforçar la intervenció a les famílies, sense deixar de banda les ajudes econòmiques, per exemple, per fer front a la tornada a l´escola. La responsable de l´àrea d´Intervenció social explica que «és comprensible que pares i mares en una situació angoixant, perquè no saben si poden posar el pla a taula, no estiguin per escoltar els fills o per pensar en els deures». Merche Sánchez ressalta que, en un context de precarietat econòmica greu, oferir aquest tipus de suport als menors representa un gran esforç per a les famílies. Ella mateixa diu que «molts pares i mares ens manifesten que no ho poden afrontar», alhora que -afegeix- «els professionals de l´escola ens adverteixen del comportament d´infants que es troben en aquest context». Per aquest motiu, ara, l´entitat humanitària s´ha proposat reforçar el suport emocional i educatiu d´aquestes nenes i nens.

Aquest pas arriba després del 8è observatori de la vulnerabilitat de la Creu Roja, que en aquesta ocasó s´ha centrat en l´accés de la infància a l´alimentació saludable. L´estudi, fet a partir de 227 enquestes a gironins amb fills que es beneficien dels programes de l´entitat, ha permès detectar situacions com ara que un 22% d´aquestes famílies passen gana; que un 16% afirma que els infants de la casa no esmorzen mai; o que, durant els últims tres mesos, la manca de diners ha deixat sense menjar algun menor de 39 nuclis familiars.

De les conclusions de l´informe sobresurt la realitat econòmica que afronten aquestes famílies, que disposen d´una mitjana de 500 euros al mes. Pel que fa a la procedència dels diners que manegen, el 62% dels gironins enquestats viuen de prestacions, el 17,6%, de salaris i el 7,5%, d´activitats relacionades amb l´economia submergida. Una mostra de les dificultats que pateixen per comprar menjar és que, fins al 15 de maig, 255 famílies gironines ja havien utilitzat les targetes de prepagament que Creu Roja ofereix -amb el suport econòmic d´altres entitats- per comprar aliments; en tot l´any passat ho van fer 697.