Els van sorprendre els resultats obtinguts?

Els resultats de la CUP han sigut el fruit d´un treball constant i persistent, de formigueta, en tots i cadascun dels municipis on ens presentem. O sigui que de sorpresos res, van ser el resultat natural d´anys i anys de feina.

D´acord, molt treball. Però a alguna cosa més deuen atribuir l´èxit.

Totes les assemblees locals de la CUP han fet una feina immensa. I a més és evident que en els darrers anys hi ha hagut en aquest país un decantament de l´hegemonia política. Em refereixo a que fa 6-7 anys aquest era un país majoritàriament autonomista i confiava en els governs al centre-dreta (CiU) o en la socialdemocràcia (PSC), i els darrers anys s´ha decantat cap a l´independentisme i cap a posicions socials més d´esquerres. Aquest canvi ha influït també en els resultats electorals.

Als actes de la CUP s´observa gent més jove que als d´altres partits. És el seu target?

La nostra aspiració és ser un partit intergeneracional. Ara bé, sí que és evident que a la CUP hi ha una dosi de voluntarisme i d´energia superior a la d´altres partits polítics. És possible que sigui per això, perquè la gent jove confia més en nosaltres que en altres forces. Jo no diria que siguem una formació formada per gent jove. Però hi ha molts joves, sí, que han trencat el tòpic de no implicar-se i fan política activa.

A pocs minuts de tancar la campanya electoral vaig trobar, sola en un carrer fosc, l´alcaldable per Girona de la CUP repartint propaganda personalment.

A això em refereixo quan parlo de voluntarisme i empenta. Encara no encarreguem a cap empresa enganxar cartells ni repartir la propaganda, i esperem no fer-ho mai. Gent que va viure la transició ens diu que la nostra manera de fer, el nostre ímpetu, els recorda els partits d´aquells anys. Els partits eren així, però es van apoltronar i van deixar de ser-ho. Nosaltres hem retornat una mica a aquell esperit de quan hi havia il·lusió per fer política.

La vella política s´està morint?

Buf, això ho dirà el temps. Nosaltres contribuim a fer morir una determinada vella política. S´ha d´acabar això de «classe política» que la diferencia de la gent. Nosaltres som gent corrent amb les nostres feines, que es dedica temporalment a la política.

Veuen a venir el sorpasso a ERC i a CiU?

No és el nostre objectiu. El nostre objectiu és consolidar el nostre espai polític. Per dir-ho gràficament, estaria format per la gent que participa en les mobilitzacions de l´ANC i alhora es mobilitza també en defensa de la sanitat pública i de l´educació pública i de qualitat. Les persones que viuen el dia a dia guiades per la pulsió independentista i la pulsió d´esquerres són les que conformaran el nostre espai polític. El nostre objectiu és fer créixer i consolidar aquest espai.

Com es notarà l´augment de la seva presència als ajuntaments?

Ja es nota ara. Quan som a l´oposició som sens dubte els que donem la nota. En sentit positiu: som els més actius, els que més mocions presentem, els que més fiscalitzem el govern. Amb respecte, però el fiscalitzem. I ara ens tocarà a més assumir responsabilitats de govern, tenim set majories absolutes a les comarques de Girona, vuit comptant Vilajuïga. I allà on hi ha la CUP al govern, l´Ajuntament és molt més transparent, la gent ho nota. Allà on governem el que fem és retornar al govern del poble.

I ara entraran a la Diputació. Aquí la vull veure, la transparència.

Un company em deia que entrarem a la cova d´Alí Babà, i li haig de donar la raó. Els dos objectius immediats són: entendre la complexitat de la Diputació i les seves empreses píbliques, i després una tasca d´investigació. És a dir, saber on van els diners, a càrrec de qui, com es fan les adjudicacions...

La cosa promet diversió.

Aixecarem estores, sí.

Com es presenten les autonòmiques?

Crec que ho tenim bé per treure algun diputat per Girona. Però l´important és que els resultats suposin una majoria parlamentària que aposti decididament per la independència unilateral, per la DUI. Per nosaltres és l´única manera de fer avançar d´una vegada per totes el procés d´independència.