Estafen gironins des de Rússia i Nigèria amb un e-mail que bloqueja l'ordinador

Un cop activat el virus els arxius de l'ordinador queden encriptats i només poden ser restaurats a canvi d'un rescat

03.06.2015 | 07:25

Ja se sap que el correu electrònic pot portar arxius adjunts que poden ser virus. Però de vegades, si es veu que provenen d´organismes oficials o d´empreses conegudes això ni passa pel cap dels usuaris. El problema ve quan sense pensar-hi gaire es clica en un enllaç i es descarrega un virus que infecta l´ordinador.

Aquest sistema és el que utilitzen ara uns estafadors i extorsionadors amb l´estafa coneguda com la de Correus. Empreses i particulars els últims mesos han rebut correus electrònics als seus comptes que no eren d´aquesta empresa però que ho simulaven. Això ha comportat que alguns gironins hi hagin caigut i ja hi ha almenys quatre afectats per aquest virus de Correus concret i dos més per un de similar, segons fonts dels Mossos d´Esquadra.

Els cossos policials tenen detectada aquesta estafa des de fa mesos i intenten enxampar-ne els promotors. L´engany consisteix en el fet que una persona o empresa rep un correu electrònic en el qual es pot llegir d´assumpte: «carta certificada que no se li ha pogut entregar». Un cop dins del correu electrònic es pot llegir, com si es tractés d´un e-mail de la companyia, que no s´ha pogut entregar la carta i què s´ha de fer per tal de rebre-la al domicili.

El problema ve quan l´usuari clica en un enllaç on es pot llegir «descarregui informació sobre el seu enviament» o bé un altre on es diu «faci clic aquí si es vol donar de baixa».

Aquests dos enllaços provoquen la infecció de l´ordinador. És a dir, que un virus –un programa– es descarregui dins de l´ordinador i el bloquegi. A més, el programa és tan potent que arriba a encriptar tots els arxius. L´usuari es troba que no pot fer res amb les seves dades i quan vol obrir l´arxiu, no pot perquè està bloquejat.

Tot seguit, els extorsionadors envien un correu dient a la persona afectada que li cal un codi. Com que el virus ha infectat tot l´ordinador, l´usuari es troba bloquejat i no sap què fer. Posteriorment, els «segrestadors» de l´ordinador demanen un rescat que normalment ronda els 300 euros, tot i que en ocasions poden demanar-ne 3.000. Si l´usuari accedeix, ells cobren i restitueixen l´ordinador a la normalitat com si no hagués passat res. I si es tarda en contestar, els extorsionadors van incrementant els diners que demanen i fan més pressió.

Aquesta estafa ja ha afectat almenys quatre gironins. Dos d´ells, de dues empreses de Celrà el mes d´abril. També hi ha almenys dos afectats més, una empresa de la Bisbal d´Empordà i una particular d´una altra població del Baix Empordà, segons ha pogut saber Diari de Girona. Els Mossos d´Esquadra també han rebut dues denúncies més per casos que no són per l´engany de Correus però per fets molt similars.

La Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos d´Esquadra està al càrrec de la investigació d´aquest tipus d´estafes i destaquen que darrere hi ha grups organitzats, que preferentment procedeixen de Nigèria i Rússia.

Aquests grups actuen de dues maneres: una que consisteix a enviar correus o entrar a ordinadors aleatòriament i, després de veure què hi ha que els pugui servir –documents, fotografies, comptes corrents o projectes– tant d´àmbit personal com laboral. I l´altra és enviar correu amb arxius adjunts maliciosos que, a l´executar-los, bloquegen o infecten l´ordinador i es perd la informació.

En qualsevol dels casos, el que fan aquests grups és demanar diners a canvi de restaurar la normalitat. Normalment són quantitats assumibles –uns 300 euros– perquè el que els interessa és cobrar ràpid i fer el mateix a centenars de persones. De vegades, si es paga ràpid, fins i tot accepten cobrar menys.

Els especialistes en delictes informàtics dels Mossos d´Esquadra destaquen que aquests grups operen des de països amb una legislació diferent a d´Espanya per aquesta mena de conductes criminals i això dificulta l´acció policial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

La decisió busca homenatjar als que van defensar les votacions i es votarà al ple d'aquesta setmana

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

El 95,6% de les víctimes són dones i el 78% dels judicis acaben amb condemnes

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

Un estudi xifra en 170 les morts que s'haurien evitat a l'Estat si els vehicles no s'haguessin...

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Les converses amb la Diputació, que és propietària de l'immoble de tres plantes, estan ben...

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

La penúltima jornada de la festa major de Banyoles va començar amb una àmplia...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema