L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts, en el ple del dia 26 de maig va donar compte d'un superàvit de 547.365 € i un acumulat d'anys anteriors d'1.205,703 €. L'origen del superàvit -segons fonts de l'Ajuntament- està en una política orientada a l'estalvi. Joan Espona, alcalde de Sant Joan les Fonts per CiU), ha explicat que el resultat econòmic permet afrontar tres objectius: reduir l'endeutament (ara és de més del 110%), pagar a 30 dies, i tenir equilibrat el pressupost.

Ha precisat que el percentatge d'endeutament deriva del crèdit hipotecari fet per la compra i rehabilitació dels 48 pisos de la Torras. És una operació que l'Ajuntament va dur a terme entre el 2006 i el 2009, després d'una inversió de la Generalitat de 2,3 MEUR, de 250.000 € de la Diputació, i d'un crèdit hipotecari protegit.

El procés va quedar acabat el passat 10 de novembre del 2014, quan el ple va aprovar l'assumpció de la gestió directa dels pisos per part de l'Ajuntament. L'acord suposa la propera desaparició de l'empresa municipal Habitat Sant Joan, creada pel procés.

Segons Espona el crèdit no hauria d'estar comptabilitzat com a deute, perquè s'amortitza amb els lloguers dels pisos i els interessos estan subvencionats. «Si no fos pel tema hipotecari -ha valorat- estaríem per sota del 40%».

El fet de comptabilitzar els pisos com a deute va suposar que durant uns anys, l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts figurés als llocs capdavanters a les llistes del percentatges de deutes dels ajuntaments, cosa que Espona considerava injusta.

Ha definit la compra dels habitatges com una operació bàsica pel futur del poble. Ha valorat que si bé l'operació ha suposat un temps d'escassetat econòmica, el resultat a curt termini serà que l'Ajuntament tindrà 48 habitatges en condicions per al lloguer social. A aquests pisos, Espona afegeix els 27 també destinats al lloguer protegit que hi ha als terrenys de la caserna de la Guàrdia Civil.

El resultat pressupostari -segons va explicar- a més de suposar una reducció del deute viu farà possible dur a terme inversions durant el mandat 2015-19.

Una primera part va ser aprovada a la junta de Govern del 30 de març i puja fins a 121.734 €. La primera inversió està destinada a la millora de la piscina. Es tracta d'una millora global: instruments de filtratge, distribució del clor i el dipòsit de l'aigua.

Espona va precisar que en un futur milloraran tots els equipaments del Club Poliesportiu Santjoanenc.

També, va enumerar la reparació del pont medieval, millores a la zona del Buscarró, on hi ha restes de la cultura ibèriques, i millores al voltant i l'interior de l'església parroquial.