El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutja a partir d'avui l'exdiputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar (Selva) Xavier Crespo, que afronta dos anys i mig de presó acusat d'acceptar donacions d'un suposat mafiós rus, a canvi d'afavorir-lo en projectes urbanístics.

El judici, que se celebrarà una vegada que Crespo ja ha dimitit com a diputat, s'inicia aquest dimecres i continuarà demà en dues sessions programades perquè les parts exposin les seves qüestions prèvies, segons va informar el TSJC.

D'aquesta forma, la declaració dels imputats, entre ells Crespo, el suposat mafiós rus Andrei Petrov, l'exregidor d'Urbanisme de Lloret de Mar Josep Valls (PP) i l'arquitecta municipal Pilar Gimeno, està previst que es produeixin a partir del 30 de juny.

Dimissió, el 12 de maig

Xavier Crespo va dimitir com a diputat de CiU al Parlament el passat 12 de maig, hores després que el TSJC -que ha instruït la causa donada la seva condició d'aforat- anunciés que el judici se celebraria de forma imminent a l'alt tribunal català.

La Fiscalia Anticorrupció demana dos anys i mig de presó per a Crespo, com a suposat autor d'un delicte de suborn passiu continuat per acceptar regals de Petrov, el suposat cervell d'una trama de blanqueig de la màfia russa a la Costa Brava, a canvi d'afavorir-lo des de l'alcaldia de Lloret per construir un complex immobiliari i un aparcament a la localitat.

El fiscal també demana que s'inhabiliti a Crespo per a qualsevol càrrec públic durant vuit anys, per un delicte continuat de prevaricació i que pagui una multa de 831.600 euros, a més del decomís dels regals percebuts.

El ministeri públic també demana dos anys de presó per a Petrov, dos anys més i tres mesos per al llavors regidor d'Urbanisme de Lloret de Mar Josep Valls (PP), i dos anys i un mes per a l'arquitecta Pilar Gimeno, per acceptar regals del suposat mafiós rus a canvi de favors urbanístics.

Segons el fiscal, Crespo i els altres acusats, entre els quals també hi figura el que era president del club d'hoquei de Lloret Joan Perarnau, es van concertar per donar facilitats administratives a Petrov per construir un complex immobiliari en l'antiga plaça de toros de la localitat, a canvi de regals, com viatges amb la família a Rússia i el patrocini dels clubs esportius de la població.

En el seu escrit d'acusació provisional, el fiscal Anticorrupció conclou que Petrov li va regalar a Crespo, pel seu aniversari, el setembre del 2010, un rellotge de luxe valorat en 2.200 euros i que l'empresari li va demanar, en compensació pels patricis esportius, un estalvi en el cost de la llicència d'obres.