«Des de divendres, em tornen a saludar». Amb aquesta frase tan senzilla l'educadora Sílvia Simoes va resumir el rebuig que ha percebut a Banyoles des que, al costat de quatre companys més, va denunciar que l'expresident de Creu Roja abusava de menors d'origen immigrant -quan els fets es van produir, els joves tenien menys de 18 anys-. Més tard, Simoes va portar el seu acomiadament als jutjats.

Tant ella com el portaveu d'ASSACS van lamentar la reacció de «la ciutadania de Banyoles» i van posar en dubte que aquesta hagués estat la mateixa si les víctimes portessin cognoms catalans i l'abusador marroquins.

A més, ahir, Sílvia Simoes va criticar que tant l'alcalde, Miquel Noguer, com el cap d'àrea de Serveis Socials del Pla de l'Estany, Toni Pérez, ara continuïn ocupant els mateixos llocs. Les seves recriminacions, però, tampoc van oblidar els partits de l'oposició municipal, els quals -va afirmar- «no han estat a l'altura» perquè «crec que es podia haver fet molta més pressió».

D'altra banda, va agrair la «valentia» dels joves que van denunciar i va posar l'accent en les dificultats que pateixen, fins i tot de rebuig de la seva pròpia comunitat; un d'ells, va dir, «passa el mes amb 150 € i no rep ni un val de Càritas». Simoes es va preguntar «qui hi haurà al seu costat ara que hi ha la sentència?».

L'educadora social va recordar l'inici del procés, el 2011, quan els cinc educadors van alertar de la situació al Consell del Pla de l'Estany i els seus responsables «van dir que no ens donarien cobertura». «Però -va afegir- els educadors vam acordar que lluitaríem perquè sortís a la llum. Ara, cap és al seu lloc de treball».