El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va assegurar ahir que s'han programat reunions a les diferents comarques gironines amb els nous alcaldes per instruir-los en tasques de prevenció. Ballesta va recordar que «són la clau de l'èxit» durant les primeres hores d'un incendi i que cal que «interioritzin» quan abans millor com actuar en cas d'emergència.

«De vegades, en els primers moments de caos no saben com actuar i això s'ha de corregir», va afirmar. Les primeres reunions es faran la darrera setmana de juny amb els alcaldes de les comarques del Gironès (29 de juny) i de l'Alt Empordà (30 de juny). A més dels delegats a Girona d'Interior i Agricultura, a les reunions també hi assistiran els màxims responsables de bombers i mossos.

Sobre la campanya d'incendis, Ballesta va assegurar que es preveu «complicada» si no plou durant aquest mes de juny després d'un hivern sec i amb més incendis que en el mateix període de l'any passat. El cap de bombers a les comarques gironines, Enric Cano, va explicar que, malgrat que la campanya forestal comença oficialment el 15 de juny, en realitat ja fa setmanes que s'ha posat en marxa per la manca de pluges i les altes temperatures que han incrementat molt el risc d'incendis.

De fet, Cano va lamentar que en el que portem d'any el nombre d'incendis s'ha incrementat respecte a l'any passat de forma significativa passant dels 232 registrats en els primers cinc mesos de l'any del 2014, als 311 de de l'any en curs. Un repunt, ha assenyalat Cano, que demostra que els incendis s'ha «desestacionalitzat».

Un heclicòpter més

Cano va relatar que la dotació de personal serà la mateixa que l'any passat. Així, entre bombers funcionaris, voluntaris i contractacions d'estiu, hi treballaran 860 persones distribuïdes en 30 parcs: 19 de funcionaris, 9 de voluntaris i 2 que s'obriran només a l'estiu. Pel que fa als mitjans tècnics, es posaran a disposició dels equips d'emergència 113 vehicles terrestres i 36 mitjans aeris: 26 helicòpters i 10 avions. La novetat d'enguany és que es disposarà d'un helicòpter més de comandament que el 2014.