Medinyà ja és un municipi independent. El ple del Parlament ha aprovat la proposició de llei per a la creació d´aquest poble, que se segregarà de Sant Julià de Ramis. La independència de Medinyà ha tingut el suport de CiU, ERC, PSC, PP, ICV i la CUP, mentre que Ciutadans hi ha votat en contra. En concret, la proposició de llei ha comptat amb 118 vots a favor i vuit en contra.

Els diputats dels grups que han donat el vistiplau a la segregació d'aquesta localitat han recordat que Medinyà va ser un municipi fins fa una quarantena d'anys, quan el 1972 es va annexar a Sant Julià de Ramis.

El diputat d'ICV per Girona, Marc Vidal, ha defensat "l´oportunitat de restituir un greuge històric, a partir d´una demanda popular que fa més de 20 anys que dura". De fet, ICV-EUiA va ser el partit que el passat gener va presentar aquesta proposició de llei per a la creació del municipi de Medinyà, que s'ha tramitat d'urgència els últims mesos a la cambra catalana.

El diputat de CiU per Girona, Pere Vila, ha posat de manifest el "gran consens que hi ha hagut" entre els diferents grups polítics del Parlament perquè "les inquietuds i les demandes de la població siguin realitat". El diputat d´ERC per Girona, Roger Torrent, ha subratllat que el cas de Medinyà demostra que si "democràticament s´expressen les voluntats i els objectius, les coses es poden fer". "Medinyà i Sant Julià han volgut que fos així", ha afegit Torrent. En la mateixa línia, el diputat del PSC per Girona, Juli Fernández, ha destacat que el municipi disposa dels serveis públics i les instal·lacions, com una escola, una llar d´infants i un dispensari mèdic, que "garanteixen la seva viabilitat" com a localitat independent.

El diputat del PP per Girona, Sergio Santamaría, també ha defensat la segregació de Medinyà per la "circumstància especial" d´aquesta població i perquè es tracta d´una "reivindicació majoritària". En canvi, la diputada de Ciutadans, Carina Mejías, ha considerat que la independència del municipi va en contra de les polítiques que marca Europa. Mentre que el diputat de la CUP, Quim Arrufat, ha donat suport a la creació de Medinyà i ha lamentat "l´arbitrarietat" de Ciutadans de situar aquest municipi en el seu "programa de reducció burocràtica". Finalment, la diputada no adscrita, Marina Geli, ha subratllat que "cap llei neutralitza un sentiment de pertinença".

Tal com estableix la proposició de llei, Medinyà compta amb 866 habitants i serà el municipi número 222 de la província de Girona. A més, entre les localitats gironines, se situarà a la posició número 123 en nombre d'habitants. El municipi recuperarà la superfície que tenia abans de l'annexió amb Sant Julià de Ramis, que és de 7,66 quilòmetres quadrats. Així, a part del nucli de Medinyà, la població també inclourà els veïnats de Santa Fe de la Serra, Tomet, Lladrers i Vall-llobera. Els propers quatre anys, la localitat estarà governada per una comissió gestora de cinc membres. No serà fins al 2019, quan hi hagi una nova convocatòria d´eleccions municipals, que es podrà constituir l´Ajuntament de Medinyà amb nou regidors, si manté un nombre d´habitants similar a l´actual.