L'assemblea de la CUP de dissabte a les 10 del matí al Casal de Bonavista s'ha convertit en la clau que pot obrir el govern de l'Ajuntament d'Olot a una coalició d'esquerres formada per ERC, PSC, la CUP i Olot en Comú. L'assemblea està oberta a tothom i en funció de les votacions dels participants, la CUP decidirà si accepta entrar al govern d'una coalició d'esquerres o si es manté a l'oposició.

De moment l'avanç d'una possible entesa entre ERC, PSC i Olot en Comú no ha alarmat CiU que va guanyar les eleccions amb claredat, però en minoria i manté l'Ajuntament des del mandat passat. Senyals de la tranquil·litat dels convergents són el manteniment de l'activitat de l'equip de govern i les declaracions de l'alcalde, Josep Maria Corominas: "No tinc dubtes sobre el que passarà de 13 de juny", ha repetit. També ho són les mostres mostres de tranquil·litat dels seus regidors als dubtes dels simpatitzants.

La CUP ha mantingut sempre una bona relació amb els convergents. Tanta que sense el canvi al ROM, aprovat el 2012, la CUP no hauria pogut tenir la presència als plens que va tenir del febrer del 2012 a l'abril del 2014. I sense la presència activa als plens, el protagonisme que li va permetre afrontar les eleccions com una opció amb molt de pes social no hauria estat tan important,

La modificació del ROM va ser demanada per Alternativa per la Garrotxa (un dels antecedents comarcals de la CUP) a finals del 2011. CiU -en aquell moment amb una majoria forta- va acceptar la proposta, i va propiciar que el canvi tirés endavant. Segons l'acta, "la modificació va ser feta per afavorir la participació directa de la ciutadania en la presa de decisions, però també la seva discussió prèvia". Van afegir: "Entenem que la participació dels ciutadans ha d'anar més enllà d'unes eleccions cada quatre anys".

Gràcies a la modificació propiciada per CiU, la CUP va poder presentar desenes de mocions, fer preguntes i fins i tot des de Alternativa per la Garrotxa (antecedent de la CUP) van proposar sense èxit la figura d'un síndic, cosa que els hauria suposat tenir pes a l'Ajuntament, sense càrrecs electes. Durant el 2013, el temps de les intervencions dels representants de la CUP va suposar un allargament dels plens. La major part de les mocions de la CUP van estar vinculades al moviment sobiranista i a temes socials i la majoria van ser aprovades. L'única diferència va estar en el Pla d'Usos del Firal i en la manera de fer consultes de CiU (les fan amb una plataforma a internet). A més, van fer algunes retransmissions en directe i van posar informació en directe a les xarxes socials. "Ahir -Jordi Gasulla (portaveu de la CUP)-, va definir d'avanç important el canvi de reglament.

L'assemblea clau començarà -segons Gasulla- amb una explicació de les converses mantingudes amb els altres partits. En cas que existeixin propostes de pacte per esquerres o amb CiU per escrit -segons Gasulla- seran repartides entre els assistents a l'assemblea. Fetes les exposicions per escrit i de paraula, hi haurà un torn obert de paraula. Podran opinar tots assistents, tant si són de la CUP com no. Després es votaran les propostes. Gasulla va exposar que confia en l'honestedat dels altres partits i que els votants seran militants i simpatitzants de la CUP.